Naš potok: Hitno otkriti uzroke zagađenja Pazinčice

Toni Erdfeld i Goran Jedrejčić traže testiranje na više lokacija da bi se preciznije otkrili uzročnici zagađenja (M. RIMANIĆ)
Toni Erdfeld i Goran Jedrejčić traže testiranje na više lokacija da bi se preciznije otkrili uzročnici zagađenja (M. RIMANIĆ)

Pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića smatramo neodgovornim što je tek 3. srpnja na konferenciji za novinare javnost izvijestio o zagađenju Pazinčice, rekao je Toni Erdfeld iz građanske inicijative "Naš Potok" na današnjoj presici. On i Goran Jedrejčić smatraju da je to važna informacija za brojne kupače, većinom djecu, koja nije smjela čekati redovitu gradonačelnikovu konferenciju za novinare. Građanska inicijativa "Naš Potok" je, kaže Erdfeld, prije tjedan dana od roditelja djece upisane u školu plivanja doznala da zbog loših rezultata analize vode Pazinčica nije pogodna za kupanje, pa se škola plivanja premješta u Poreč.

- Nakon što smo od pazinskog Crvenog križa zatražili da javnosti objavi tu potencijalnu opasnost za kupače ili da nam proslijedi rezultate analize, uputili su nas na Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Obavijestili smo Grad Pazin i zatražili da reagiraju kod Crvenog križa da bi se ta informacija objavila. Zavod je, prema njihovim informacijama, još 30. lipnja dostavio analizu vode Crvenom križu u Pazinu, pa smatramo da je izrazito neodgovorno što se čekalo do 3. srpnja, dodaje Erdfeld.

Smatra da javnost na ovaj način nije dobila prave informacije, pa su počele kružiti glasine da je uzrok zagađenja stajski gnoj s neke od farmi, pranje cisterni za gnojnicu, cisterni za prijevoz fekalija, pražnjenje septičkih jama i slično. Erdfeld ne isključuje mogućnost da je i do sada bilo propuštanja fekalija u potok, ali se nisu obavljale analize kvalitete vode. Ranije smo, dodaje Jedrejčić, od Cerovlja do Ivolija imali prirodan potok, prepun biljaka kao što su šaš, drača i hrast, koje su bile prirodni filtar za vodu. Otkad su, smatra, Hrvatske vode kanalizirale ovaj dio potoka i posjekle svu vegetaciju uz vodu, nema više što filtrirati vodu i sada prljava teče nizvodno.

- Lokacija na kojoj je vršeno ispitivanje vjerojatno nije jedina na Pazinčici zagađena fekalijama. Nedavno smo se uživo imali prilike i sami uvjeriti u istjecanje fekalija nekoliko stotina metara nizvodno od Pazinskog krova u dio Pazinčice koji je u području zaštićenog krajolika i vodozaštitne zone, kaže Jedrejčić.

Udruga "Naš Potok" od Grada Pazina i Općine Cerovlje traži da putem nadležnih službi i inspekcija hitno pronađu uzroke zagađenja, traže da stručnjaci - epidemiolozi, liječnici i veterinari daju informacije koje su moguće posljedice kupanja u takvoj, zagađenoj vodi s obzirom na to da su se ljudi kupali prije objave rezultata analize vode. Udruga traži da se ubuduće, pogotovo u sezoni kupanja, redovito testira kvaliteta vode kako provjere ne bi ovisile o pojedinačnim projektima udruga. Traže testiranje na više lokacija na Pazinčici da bi se lakše i preciznije otkrivali uzročnici zagađenja, a rezultate treba redovito objavljivati na web-stranicama Grada Pazina i Općine Cerovlje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter