Naš kanat je lip: Zborovi njeguju istarsku ljestvicu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Krasna zemljo, Istro mila" zaorilo se večeras sa škalina gradskog kazališta, kao i sva četiri desetljeća do sada. Dirigentica Lora Pavletić ravnala je zborom koji je činilo gotovo stotinjak pjevača iz svih devet zborova koji prema programu nastupaju na večerašnjoj, prvoj večeri 42. susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip koji se održava u Istarskoj sabornici.

Zajedničko pjevanje istarske himne kroz desetljeća postalo je jedan od zaštitnih znakova Kanta, jedinstvene porečke manifestacije u kojoj simbolično odjekuju tonovi svih skladatelja koji su pisali za zborove, od Ronjgova, Zlatića, Kaplana, Rašana i Cossetta do Prašelja, Milottija, Bužlete i Dekleve-Radaković. Od samih početaka susret je privukao pozornost pjevačkih zborova koji zajednički doprinose isticanju ljepote istarsko-primorske pučke glazbe pretočene u umjetničko djelo, a temelji autohtone istarske glazbene ljestvice utakni su u zborsku pjesmu još prije nekoliko desetljeća te ih Kanat redovito njeguje i osvježava, obogaćujući glazbenu literaturu istarskih, primorskih i drugih zborova.

Tijekom dva dana održavanja manifestacije svoju pjesmu predstavljaju 22 zbora i vokalne skupine iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Mnogi od njih već su redoviti sudionici Kanta, a ove godine prvi put se predstavljaju zbor KUD-a "Renato Pernić" iz Roča, djevojački zbor Srednje glazbene škole I. M. Ronjgova iz Rijeke te Vokalni studio sastavljen od studenata s raznih riječkih fakulteta i mješoviti pjevački zbor Gimpl iz Ravne Gore. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter