"Naš kanat je lip" otvorio zbor Joakim Rakovac

Led su uspješno probili članovi domaćinskog zbora "Joakim Rakovac" s dirigenticom Đeni Dekleva - Radaković
Led su uspješno probili članovi domaćinskog zbora "Joakim Rakovac" s dirigenticom Đeni Dekleva - Radaković

- "Naš kanat je lip" održava naše korijene živima i vrednuje našu baštinu. Uvjeren sam da će još dugo potrajati. Tada će ovdje biti neki drugi pjevači i govornici, ali bitno je da našim istrijanskim duhom uvijek ostanemo živi i prisutni, poručio je pred punom Istarskom sabornicom u Poreču na sinoćnjem otvorenju 41. izdanja ove manifestacije županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Okupljenim Porečanima i njihovim gostima, ljubiteljima zborskog pjevanja, istarske ljestvice i čakavskog dijalekta, pjevačima, dirigentima, skladateljima i gostima, među kojima su bili biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša i predsjednik Čakavskog sabora Slavko Krajcar, obratili su se i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić, predsjednica organizacijskog odbora  Đeni Dekleva – Radaković i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Istarska je sabornica iduća dva sata odjekivala zvonkim glasovima, postajući hram autohtone pučke istarske i primorske glazbe u umjetničkoj interpretaciji.

U prvoj je večeri nastupilo deset zborova koje je nadahnuto predstavio dugogodišnji voditelj susreta Vladimir Pernić. Led su uspješno probili domaćini iz mješovitog pjevačkog zbora "Joakim Rakovac" izvodeći pod dirigentskom palicom Đeni Dekleva-Radaković kompozicije Dušana Prašelja "Pred vratih Poreča" i "Zora rudi", na tekstove Vladimira Nazora i iz pučke riznice te "Zvoni pjesma Josipa Kaplana i Zvonka Turka.

S tri pučka napjeva u glazbi Matka Brajše Rašana ("Zarasla mi ladonja") i Ivana Matetića Ronjgova ("Oj divojko" i "Bilo vavek veselo") predstavio se ženski pjevački zbor Lavanda iz Novigrada na čelu s dirigentom Branislavom Ostojićem koji je demonstrirao i korištenje starog glinenog puhačkog instrumenta okarine.

Na istoj su valnoj dužini bile i malobrojne, ali glasovno moćne Višnjanke s dirigenticom Vesnom Jugovac Pavlović, koje su odabrale iste prve dvije skladbe.

U repertoaru umaškog mješovitog pjevačkog društva Vox Siparis predvođenog maestrom Sergiom Bernichem našle su se "Briškula" (Prašelj – Drago Gervais), "Mirina" (Kaplan- Krešo Stanišić) i "Nasmijana Mare" (Prašelj – Ive Siljan).

"Bilo vavek veselo" i "Mirina" na svoj su način interpretirali i članovi mješovitog pjevačkog zbora Hrvatske čitaonice iz Trsata (Rijeka), pod ravnanjem Vinka Badjuka. Za prvu se pjesmu izdvojila posebno toplo pozdravljena njegova ženska vokalna skupina, a večer su svi zajedno obogatili i pučkom Belom nedejom (Matetić Ronjgov).

Publika je doista uživala glasovnom skladu pjevača koji su puno truda uložili u uvježbavanje zahtjevnih programa, prenoseći pozitivnu energiju i pokazujući svu ljubav i strast za ono što čine, a dijelom i zavidnu lakoću inerpretacije te jasnu, gdjekad i kristalno čistu intonaciju. Srdačnim je aplauzima ispratila svakog od sudionika.

Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina, iza kojeg je tridesetogodišnja povijest, s dirigenticom Ines Kovačić Drndić, izveo je Istarski tanac br.1 Branka Starca na pučki tekst i urnebesnu Pipu (Prašelj – Gervais).

"Bilo vavek veselo", "Oj divojko" i Napitnicu svog višegodišnjeg voditelja Slavka Zlatića, koji nas je napustio prije 20 godina, otpjevalo je Hrvatsko glazbeno društvo "Zvijezda Danica" iz Kraljevice na čelu s Helgom Dukarić Dangubić. Kraljevčanke su bile zanimljive i zbog svojih lijepih narodnih nošnji.

Prvu su večer dostojno zatvorili združeni mješoviti zborovi DVD Drenova, KUD Halubjan iz Viškova i zbor liječnika iz Rijeke. Pod vodstvom Zorana Badjuka izveli su "Nasmijana Mare" (Prašelj – Siljan) i priuštili furioznu završnicu uz Kanat srca i miline (Prašelj – Pernić), posebno dirnuvši prisutnog 82-godišnjeg maestra Dušana Prašelja, čije su kompozicije tijekom večeri bile i najizvođenije.

Nakon dodjele diploma, zbirki novotiskanih skladbi s Kanta i Prašeljevih kompozicija "Od Učke do Trsata" svim dirigentima i predstavnicima zborova, maestro je poveo sve prisutne u veličanstvenu zajedničku izvedbu istarske svečane pjesme "Krasna zemljo, Istro mila". (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter