Naš kanat je lip - 500 pjevača u Istarskoj sabornici

S lanjskog izdanja Kanta u Istarskoj sabornici (J. PREKALJ/arhiva)
S lanjskog izdanja Kanta u Istarskoj sabornici (J. PREKALJ/arhiva)

Četrdeset i prvi susret pjevačkih zborova "Naš kanat je lip" održat će se u petak, 31. svibnja, i subotu, 1. lipnja, u Istarskoj sabornici u Poreču. Na ovogodišnjem susretu sudjeluje 17 zborova iz Istarske i Primorsko-goranske županije, odnosno petstotinjak pjevača, koji će svoje djelovanje predstaviti kroz istarsko-primorsku pučku glazbu u umjetničkoj obradi, pisanoj na čakavskim dijalektalnim predlošcima.

Susret će uveličati i gosti, mješoviti pjevački zbor Viva la musica iz Lechasschaua u Austriji te Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule.

Najavile su to na današnjoj konferenciji za novinare profesorica Đeni Dekleva-Radaković, skladateljica i predsjednica stručnog odbora Kanta, i Sanja Radetić-Fatorić, ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta.

- Smotra počinje u petak, tradicionalnim zajedničkim pjevanjem zborova na Narodnom trgu u 19.30 sati, a svečano otvorenje bit će u 20 sati u Istarskoj sabornici, gdje će se koncert održati u subotu u isto vrijeme. Zborovi će se nakon koncerta predstaviti kratkim nastupom i slobodnim programom na Trgu slobode ispred crkve Gospe od Anđela, rekla je Radetić-Fatorić.

Naglasila je i da je Kanat manifestacija specifičnog i kvalitetnog programa koja njeguje ono najvrednije što imamo - čakavsku riječ i istarsku ljestvicu.

Dekleva-Radaković je napomenula da na susretu sudjeluju brojni zborovi koji već godinama dolaze na manifestaciju, a među njima bit će i nekih koji se na pozornicu Kanta vraćaju nakon dugogodišnje pauze.

- Ovu manifestaciju zborovi su prihvatili kao obavezu, redovito se pripremaju za nju i osjećaju potrebu da gaje i njeguju našu ljestvicu i dijalekt. Pozivamo sve pjevače, a posebno skladatelje da nam se pridruže, jer tako rade na razvoju i očuvanju naše istarske ljestvice. Zborašima zahvaljujem na uloženom trudu, to jako cijenimo, rekla je Dekleva-Radaković.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč, a organizator Pučko otvoreno učilište Poreč. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter