Naš filmski grad ima nove filmoljupce


U kinu Valli u srijedu je otvorena prelijepa izložba "Film je u glavi" dječjeg vrtića Oblutak iz Pule. Izložba je nastala kao rezultat cjelogodišnjeg rada s djecom starije odgojne skupine na projektu "Film", zahvaljujući kojem je, kroz raznovrsne aktivnosti, eksperimentiranje i igru, djeci približen njima omiljeni medij i putem kojeg su upoznali proces njegova nastanka.

Upoznavanje s reliktom prošlosti

Otvorenju izložbe prisustvovali su sami stvaratelji, mališani iz DV Oblutak sa svojim odgajateljicama te njihovi roditelji, djedovi i bake koji su s ponosom razgledavali što su njihova djeca izradila i nacrtala na temu filma, kao i fotografije snimljene za vrijeme brojnih radionica s djecom na temu filma. Kako nam je rekla odgajateljica Nataša Knežević Janjić, projekt je trebao trajati samo nekoliko mjeseci, no djeca su putem iskazala neočekivani interes za film i sve vezano uz njegov nastanak, pa su od upoznavanja sa svojevrsnim reliktom prošlosti, filmskom trakom, i kino projektorom, stigli do upoznavanja samog procesa nastanka filma i animiranog filma.

- Upravo zbog njihovog interesa proširili smo temu, imali smo i gostovanje u vrtiću jednog djeda koji još uvijek ima kućni projektor pa smo na velikom platnu mogli pogledati film, upoznali su se i s crno-bijelim filmom i, naravno, s Charlijem Chaplinom, pa je tu onda došao i nezamjenjivi Baltazar, a na kraju su s punom pažnjom odgledala i naš Oskarom nagrađeni animirani film Surogat. Sudjelovali smo i u manifestacijama koje organizira Kino Valli i bili u sobi s projektorom, pokušali smo osmisliti i audiciju za fiktivno snimanje Ježeve kućice, što je isto bilo jako zanimljivo i još puno, puno aktivnosti, rekla je Knežević Janjić.

Izložba otvorena do 11. srpnja

Iako je projekt prvenstveno bio namijenjen predškolskoj vrtićkoj skupini, na kraju su sva djeca iz Oblutka sudjelovala u njemu. U raznim su tehnikama svi zajedno nacrtali Alidu Valli, svoje portrete, kako bi izgledale kino projekcije u njihovim domovima, zamišljeni stroj u Baltazargradu, izložen je i mozaik njihovih interesantnih izjava o filmu i raznim segmentima nastanka filma, a od raznih su materijala čak izradili kinoprojektor i unutrašnjost dijaprojektora. I sama izložba vrijednih radova ovih malih umjetnika savršeno se uklopila i predvorje Kina Valli i zaista je vrijedi pogledati, a to će biti moguće sve do 11. srpnja. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter