Nas 1.500 po 30 kuna za nova kolica Jeleni Vuković

Jelena Vuković na igrama u Ateni osvojila je brončanu medalju
Jelena Vuković na igrama u Ateni osvojila je brončanu medalju

Na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebooku širi se humanitarna akcija "1.500 nas po 30 kuna za Jelenina kolica", namijenjena prikupljanju financijskih sredstava za nabavu novih invalidskih kolica poznatoj pulskoj paraolimpijski Jeleni Vuković, koja je još na igrama u Ateni osvojila brončanu medalju. Facebook stranica je pokrenuta, kako stoji u pojašnjenju, da se pomogne Jeleni Vuković u kupnji novih invalidskih kolica, za kvalitetniji i aktivan život.

Potrošna roba

"Suvišno je pričati o položaju velikog dijela osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu. Dovoljno je navesti odnos državnih institucija prema njihovim potrebama do problema u pokušajima da se osobe s invaliditetom uspješno integriraju u društvo i budu samostalni ljudi. Jelena Vuković je osoba s invaliditetom od rođenja. Do prije nekoliko godina se kretala uz pomoć proteze i kolica, no, nesreća na poslu i prometna nesreća oduzeli su joj i tu mogućnost", navodi se u uvodu pojašnjenja akcije, gdje se nastavlja da Vuković ima pravo na nova kolica svakih pet godina.

U slučaju potrebe popravka invalidskih kolica i tijekom njihova slanja na popravak, za nju to najčešće znači boravak u stanu, s obzirom da ne dobiva zamjenska kolica kojima se može služiti. Kolica su potrošna roba, a osobama poput Jelene, koje se kreću na koje god načine mogu, koje su integrirane u društvo, traže zaposlenje, volontiraju, osvajaju medalje na natjecanjima i ruše državne i svjetske rekorde, kolica se troše još brže. Tako su sadašnja kolica prošla kilometre i kilometre i sve su nesigurnija za upotrebu, a kako je sadašnje zdravstveno stanje takvo da Jelena više ne može koristiti protezu, a pomoću štaka može napraviti svega nekoliko koraka, to su razlozi za pokretanje akcije za nabavu novih kolica.

Uplate na račun

Kao sportaš, za Hrvatsku je rušila svjetske rekorde i postavljala nove. Ove godine ostvarila je novi državni rekordi u bacanju kugle, diska i koplja, osvajačica je niza medalja na međunarodnim natjecanjima, i čak četiri puta nastupala na paraolimpijskim igrama.

- Na broj računa možemo prikupiti naše donacije, koliko tko može, 10, 30, koliko god kuna, kako bi pomalo skupili za Jelenina kolica. Sredstva se uplaćuju direktno firmi koja je zastupnik za prodaju kolica na području Hrvatske, pojašnjava se na kraju.

Svi zainteresirani sredstva mogu uplatiti na račun: Swift ZABAHRXX, IBAN HR3923600001501454423, FAMAX d.o.o. Svrha uplate Donacija za Jelenu Vuković.

Jelena Vuković

Jelena Vuković ima vrlo bogatu i dinamičnu karijeru, a sve je startalo 1981. godine u autokampu na Stoji kada je istrčala prvu utrku i to s protezom. Jedanaest godina kasnije odvozila je prvu utrku u invalidskim kolicima, a od 1996. godine bavi se isključivo atletikom i to bacačkim disciplinama - kugla, disk i koplje. Od te godine niže međunarodne uspjehe, svjetske i državne rekorde, četiri puta je sudionik Paraolimpijskih igara u u Sydeyu, Ateni, Pekingu, Londonu, a kruna njene karijere je osvajanje brončane medalje na igrama u kolijevci olimpizma Ateni 2004. godine. Vuković je osvajačica brojnih medalja s postavljenim svjetskim rekordima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter