Naruciš pizzu, a naplate ti dva odreska i kupus salatu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U restoranu Markat (bivše Sljeme) pokraj tržnice, gdje se zbog nepostojanja studentske menze vec godinama hrane studenti iz Pule, rucak je dvostruko, pa cak i trostruko skuplji nego u Zagrebu ili Rijeci ili pak u ostalim menzama studentskih centara. Vec godinama pulski studenti upozoravaju da, unatoc što im Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sufinancira prehranu u jednakom iznosu kao i ostalim studentima u zemlji, oni placaju skuplje obroke jer se hrane u privatnom restoranu.

Prema standardima Studentskog centra, cijena rucka ili vecere koji mora sadržavati juhu, glavno jelo, prilog, salatu i desert ili voce treba biti ista u svim gradovima i iznositi 16,7 kuna. Od tog iznosa student placa 4,4 kune, dok ostalih 73,65 posto troškova obroka subvencionira država.

No, u restoranu Markat student koji bi želio pojesti kompletan obrok mora izdvojiti najmanje deset kuna. Pored toga što placaju skuplju hranu, studenti vele da u ovom restoranu gotovo svaki put dobivaju lažne racune na kojima ne piše ono što su zaista platili i pojeli. Prije dvije godine anonimno su cijeli slucaj prijavili Ministarstvu, ali situacija se odonda nije promijenila.

Da bismo se sami uvjerili u ono što studenti godinama tvrde, praveci se da smo i mi studenti, otišli smo u petak s njima u restoran Markat. Prvo smo narucili pizzu capricciosu, i doista, na vlastito iznenadenje, dobili racun na kojem je pisalo da smo pojeli dva vegetarijanska rucka i jednu jabuku.

Kad smo pitali blagajnicu zbog cega nismo dobili realan racun, kazala je da studenti po jelovniku koje je odredilo Ministarstvo nemaju pravo narucivati pizzu pa stoga osoblje restorana ukucava odredene obroke koji zajedno daju konacnu cijenu narucenog jela.

Studenti su ukazali na još jednu nepravednost. Zbog vecih cijena, subvencija Ministarstva nije im dostatna za pokrivanje troškova prehrane u restoranu Markat tijekom cijelog mjeseca. Naime, na iksicama je limitiran maksimalan mjesecni iznos koji se može potrošiti: domicilni studenti 300 kuna, ostali 750 kuna.

Grupa studenata koji su svoje pismo s primjedbama jucer uputili resornom Ministarstvu i Sveucilištu Jurja Dobrile te ostalim medijima istice da se u Puli ne poštuje Pravilnik o prehrani studenata.

Osim toga, brojni studenti s kojima smo razgovarali upozoravaju da nikada ne znaju koliko ce ih koštati obrok, pa makar i svaki dan narucili istu hranu.

U Puli postoji još jedan ugostiteljski objekt u kojem se organizira studentska prehrana, a rijec je o restoranu u sklopu Doma hrvatskih branitelja kojim rukovodi tvrtka Pleter-usluge.

Studenti isticu da ovdje nemaju problema s lažnim racunima te da su i cijene niže.

Medutim, zbog malog kapaciteta i nedovoljne kolicine pripremljenih obroka, ovdje se može hraniti svega deset do 15 posto studenata. Stoga ih je najveci dio i dalje prisiljen jesti u restoranu Markat, placati skuplje obroke i za njih dobivati lažne racune. (M. J.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD 2. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter