Narodni ritmovi iz raznih dijelova svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni festival Jazz is Back! BP u Grožnjanu nastavljen je u znaku etno glazbe iz raznih dijelova svijeta, odnosno iz nekoliko zemalja iz kojih dolaze mladi glazbenici, sudionici ovogodišnjeg izdanja projekta Ethno Croatia. Riječ je o projektu koji je pokrenut u Švedskoj prije tridesetak godina pod okriljem JMI (Međunarodne glazbene mladeži), a sada takve radionice u kojima o tradicijskoj glazbi mladi uče jedni od drugih i uz pomoć mentora, produbljuju i šire svoja znanja o vlastitoj tradicijskoj glazbenoj kulturi, ali i o nasljeđu drugih kultura, postoje u dvadesetak zemalja na tri kontinenta.

Karakteristične skladbe

Ovogodišnje, 11. izdanje radionice Ethno Croatia, u razdoblju od 9. do 20. srpnja u Grožnjanu okupilo je mlade glazbenike iz Slovenije, Švedske, Norveške, Njemačke, Slovenije, Danske, Čilea i Belgije, koji uz druženje i jačanje prijateljstava, jedni od drugih uče o glazbi zemalja iz kojih dolaze. A što su naučili zajednički pokazali su posjetiteljima četvrte grožnjanske večeri jaz festivala. Svaki od njih predvodio je izvedbu neke od karakterističnih skladbi narodne glazbe svoje zemlje, a svi ostali su sudjelovali u izvedbi.

Ethno Croatia pokrenuo je, pod okriljem Hrvatske glazbene mladeži, etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić, a nakon njega osam godina je radionice vodila Lidija Dokuzović. Ovogodišnji umjetnički voditelj je Ernesto Calderon iz Čilea, iskusni glazbenik koji polaznicima pomaže u učenju, aranžiranju i stvaranju glazbe.

Radionice glazbe i plesa

Nakon radionica u Grožnjanu ispunjenih glazbom i plesom, te nakon nastupa na festivalu Jazz is Back! BP, polaznici radionice će krenuti na Ethno on the Road u okviru koje će posjetiti i svirati u nekoliko gradova po Hrvatskoj (Pazin, Gornja Stubica, Slavonski Brod i Zagreb) te na još dva festivala - TradInEtno u Pazinu i na 51. Međunarodnom festivalu folklora u Zagrebu.

Festivalski program u Grožnjanu nastavljen je uz neke manje izmjene. Tako je preksinoć nastupio kvartet Charenee Wade, a sinoć Renato Chicco Quartet. Isto tako, termine u programu zamjenjuju i grupa GIIPUJA koja će umjesto 21. nastupiti 23. srpnja, a Mlade nade jazza Grožnjan Stardust će na grožnjansku pozornicu popuniti termin u petak, 21. srpnja. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter