Narodne priče i mitovi u nastavi razvijaju maštu, kreativnost i pismenost

Sudionici projekta u Umagu (Adela GRANIĆ)
Sudionici projekta u Umagu (Adela GRANIĆ)

U umaškoj Osnovnoj školi Marije i Line krenuo je međunarodni projekt ERASMUS+ pod nazivom P.L.A.C.E.S. Njime se u ovoj hrvatskoj školi i u osam zemalja partnera tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta želi valorizirati kulturno nasljeđe i običaji s naglaskom na mitovima, legendama i narodnim pričama. Cilj projekta je razvijati kreativnost i maštu učenika te digitalne i jezične kompetencije, a konačni rezultat bit će e-knjiga od 10 poglavlja koja će sadržavati najljepše i najreprezentativnije tematske uratke svih škola partnera.

Devet škola partnera

P.L.A.C.E.S. je akronim naziva projekta Presenting Legends Across the Continent in European Schools, a koordinatorica je profesorica engleskog jezika Alenka Banić Juričić. Projekt financira EU, a predviđeno je pet tjedana različitih aktivnosti učenja, podučavanja i usavršavanja u školama domaćinima iz Bugarske, Italije, Njemačke, Rumunjske i Slovačke te još dva radna međunarodna sastanka tijekom kojih će se detaljno isplanirati projektne aktivnosti i zadaće svake škole. Radni sastanci održat će se u Turskoj u listopadu 2016. te na Cipru u lipnju 2017. godine. Grčka je deveta zemlja partner.

Prema riječima knjižničarke Jelene Paić, prvi međunarodni radni sastanak održan je upravo u Umagu od 4. do 8. studenoga ove godine, a doputovalo je 18 predstavnika partnerskih škola. U Pučkom otvorenom učilištu "Ante Babić" održano je prvo predstavljanje škola partnera uz kulturno-umjetnički program škole domaćina. Znanstveni skup u dvorani Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" bavio se temom kako istraživanje i proučavanje legendi i kulturne baštine pridonosi razvoju transverzalnih vještina i kompetencija u učenju. Izlagatelji su bili Davor Šišović, novinar i književni kritičar, te profesorice Floriana Bassanese Radin i Dunja Janko.

Izleti u Grožnjan i Rovinj

Vezano za implementaciju i provedbu projekta, u Umagu je odabran i logo projekta. Okupljanje je završeno druženjem gostiju i Erasmus+ tima škole domaćina na zajedničkoj večeri u Zambratiji te na jednodnevnom tematskom izletu u Grožnjanu i Rovinju. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter