Narodne brojalice i uspavanke iz Istre u slikovnici

Luksuzni šatori u okolici Kanfanara za bogataše (Exclusive Tents)
Luksuzni šatori u okolici Kanfanara za bogataše (Exclusive Tents)

Slikovnica „Cun cun na konju“ koja sadrži narodne brojalice i uspavanke iz Istre predstavljena je sinoć u pulskoj Gradskoj knjižnici čime je Udruga cerebralne paralize Istarske županije obilježila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i Međunarodni dan volontera. Kako je rekla predsjednica udruge Gordana Hosni Hrvatin, i jedni i drugi marljivo rade u udruzi te je izrazila želju da to bude tek prva ovakva knjiga koju su oni izradili.

Ova slikovnica nastala je u sklopu likovne radionice koju vodi Nataša Buršić Krajcar, koja je urednica hrvatskog dijela ove dvojezične slikovnice dok je talijanski dio uredio Sandro Manzin. Za lekturu se pobrinula Ana Hlavati, a slikovnicu je objavio pulski Medit.

Dvojezična slikovnica

- Kada gledam moju grupu, korisnike, ponosna sam jer smo uspjeli ukoričiti nešto što je jako bitno u našoj regiji, kaže Buršić Krajcar. Riječ je o građi iz istarske baštine kakva se rijetko nađe, a namijenjena je djeci predškolske dobi. Veliki dio posla tu je napravio mladi talentirani umjetnik Vedran Rakić Zmaj, inače korisnik udruge koji se pobrinuo za impresivni vizualni identitet. On je na tome radio godinu dana, uz pomoć prijatelja iz udruge. Rakić uz to piše poeziju i prozu, bavi se grafičkim dizajnom i zaljubljenik je u starohrvatsku povijest, mitove i legende što se ogleda i u ilustracijama u ovoj slikovnici.

- Bilo je teško na početku, prvo pronaći ideju pa kako je uklopiti u slovo da izgleda veličanstveno i mistično, ali bilo je na kraju vrijedno truda, kazao je Rakić.

Buršić Krajcar zahvalila se Riti Stokić, Branku Valiću, Marijeti Matijaš i Ivani Korenić Račan koji su pomogli u sakupljanju građe, uz korisnike udruge.

Slikovnica +CD

Uz slikovnicu dolazi i CD na kojem su tekstove na hrvatske snimile Ivona Bulešić, Žoel Komar i Lucija Mišan, sve članice Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta pod vodstvom Aleksandra Bančića te Gaia Stojšić, učenica talijanske osnovne škole koja se pobrinula za talijansku verziju. Komar, Mišan i Stojšić pojačane Emom Maurel i Vanessom Šujević, također iz INK-a, izvele su preksinoć kratak igrokaz na temu tekstova iz slikovnice.

Promociju je preksinoć uveličala i talentirana pjevačica Leonarda Budija, također korisnica udruge koja je prisutne koji su napunili dvoranu oduševila izvedbama pjesama „Libar“ Gibonnija i „Vjeruj u ljubav“ Olivera Dragojevića.

Okupljene je u ime istarskog župana Valtera Flega pozdravila zamjenica Sandra Čakić Kuhar, a u ime pulskog gradonačelnika Borisa Miletića pozdrave je uputila dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je kazala kako ova udruga djeluje cijele godine, a Grad joj je uvijek spreman pomoći te će ove slikovnice poslužiti za protokolarne poklone što znači da će putovati daleko, na ponos svih njih. Promociju je istarskom tradicijskom glazbom otvorio Franko Krajcar. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter