Narodna knjižnica izmjestit će se u prostor bivšeg Cluba 190

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Koliko novaca Grad Buzet dobiva od Istarske županije u jednoj kalendarskoj godini, upitao je na aktualnom satu Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Damir Kajin te primijetio da je u prijedlogu buzetskog proračuna za iduću godinu vidljivo tek 14.950 kuna za Dom za starije na Goričici.

- Dok Županija za Štiglićev dom u Puli izdvaja čak 22 milijuna kuna, Buzet Županiji daje za sve i svašta, a ne vraća mu se gotovo ništa iako buzetsko područje uključujući i laniško ima najstarije stanovništvo, primijetio je Kajin.

Gradonačelnik Siniša Žulić uzvratio je da je Županija osnivač Doma za starije Alfredo Štiglić i samim time kao što Grad Buzet financira troškove svoga Doma za starije tako i Županija sufinancira trošak pulskog doma.

Stalni problem divljih svinja

- Mogu se složiti da Županija možda malo novaca izdvaja za Buzet no kada se gledaju programi drugih gradova ni tu situacija nije bolja. Na žalost, kao što je to slučaj s buzetskim proračunom, tako i županijski zbog zakonskih izmjena gubi novac na račun države koja dobiva i koja se sve više centralizira, rekao je Žulić.

Kajin je upitao zašto je Lovačko društvo "Mirna" sredinom rujna, u sezoni berbe grožđa i kukuruza, na mjesec dana zabranilo lov na divlje svinje, te rekao da problem divljih svinja koje čak ulaze u groblje u Saležu, treba riješiti. Zanimalo ga je i koliko će poskupiti odvoz smeća kada se stavi u funkciju Kaštijun.

- Zajedno s Lovačkim društvom predložit će se neka rješenja poput omogućavanja noćnog lova koji je zabranjen i nekih drugih mjera koje bi možda mogle doprinijeti tome da se broj divljači smanji i time smanje štete na poljoprivrednim usjevima, ali i na prometnicama koje su puno opasnije, odgovorio je Žulić.

Buzet, rekao je također Žulić, četvrti je grad u Hrvatskoj koji se uključio u sustav izgradnje pretovarnih stanica za što je 85 posto novaca povukao iz EU fondova.

- Prema prvim procjenama trošak odvoza smeća s buzetskog područja na Kaštijun bit će 99 eura po toni smeća. U ovom trenutku nije moguće reći hoće li doći do povećanja cijene za građane, jer gradski komunalac "Park" poduzima mjere da se što više otpada razvrstava. Puno veći problem bit će primjena odluke o primarnoj selekciji otpada koja traži vrlo skupu i sofisticiranu opremu da se mjeri koliko je tko otpada odložio u kante, uzvratio je Žulić.

Javna rasvjeta u naselju Srnegla

Nezavisna vijećnica Dubravka Črnac Dujanić upitala je zašto se ne spoji javna rasvjeta u naselju Srnegla kada su mještani sami proveli infrastrukturu i obećano im je da će se to spojiti, Đani Soldatić (IDS - HSU) upitao je što je s kanalizacijom u naselju Franečići, a kada je u planu izgradnja kanalizacije u naselju Marinci zanimalo je Enisu Marinac (IDS - HSU). Žulić je odgovorio da iako su Franečići dobili kanalizaciju, još sedam, osam kuća nije riješeno i to zbog imovinsko pravnih problema vezano za spajanje zadnjeg kraka. Kanalizacija Marinci riješit će se u sklopu projekta aglomeracije Buzet.

SDP-ovac Vedran Majcan upitao je što je s rekonstrukcijom knjižnice u Narodnom domu s obzirom je taj projekt već bio u fazi početka građevinskih radova pa ga zanima zašto je sve stalo.

- Grad Buzet je proveo natječaj, moram priznati da smo imali velikih problema iako smo kroz jednu transparentnu i otvorenu ponudu arhitektima izabrali renomirani riječki arhitektonski ured Randić. Nažalost, pokazalo se da je projekt manjkav, da bi trebalo utrošiti dodatnih milijun i pol kuna da se na postojećoj lokaciji zadovolje protupožarni uvjeti i dobije uporabna dozvola. Odustali smo od rekonstrukcije knjižnice u Narodnom domu i razmišlja se knjižnicu izmjestiti u prostor bivšeg disco Cluba 190 s obzirom bi investicija u tom slučaju bila trostruko manja nego na katu Narodnog doma, a dobili bi sličan broj kvadrata, i to u prizemlju pristupačnom invalidima i s još mnogo dugih prednosti, odgovorio je Žulić.

Dvorana u Mašimovoj škuji odlična ideja

Nezavisni vijećnik Vlatko Mrvoš predložio je izmjenu Odluke o komunalnom redu koja je donesena 2006. godine. Nezavisnog vijećnika Sandija Černeku zanimalo je da li je u planu izgradnja dvorane u Mašimovoj škuji, za održavanje manifestacija. Upozorio da je još kod prve rekonstrukcije državne ceste Buzet - Požane 1971. godine došlo do promjene između katastra i gruntovnice, u katastru su smanjili kvadraturu, u gruntovnici je ostalo isto i taj je elaborat zapeo pa oni koji graniče uz državnu cestu sada moraju sami trošiti za elaborat.

Dvorana u Mašimovoj škuji odlična je ideja, uzvratio je Žulić te dodao da bi za njenu realizaciju trebalo među ostalim mijenjati prostorno plansku dokumentaciju. Što se tiče problema uz državnu cestu Buzet - Požane odgovorio je da su nažalost državne pa i ostale ceste za vrijeme bivšeg sistema građene u pravilu bez rješavanja imovinsko pravnih odnosa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter