Narkomansko gnijezdo nadomak bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od dvije stotine šprica, medu kojima i one iskorištene, pronadeno je zabodeno u stablo na novom parkiralištu kod Mornaricke bolnice. Osim što paradoksalna instalacija izgleda zastrašujuce, još je gore što šprice, vjerojatno narkomanske, ondje stoje od prošlog cetvrtka, a moguce i dulje. Tko ih je ondje zabo, zasad se ne zna pouzdano, no vrlo je vjerojatno da su ih u stablo zaboli sami korisnici buduci da su pronadene duboko u grmlju. Naime, malo je vjerojatno da bi ih onaj tko ih je pronašao golim rukama zabijao u stablo.

Kako doznajemo, šprice su prvi pronašli radnici koji su na parkiralištu bolnice cistili i rezali stabla te su o stravicnom prizoru obavijestili nadležne u bolnici.

Glasnogovornik pulske opce bolnice Goran Paic medutim nije želio telefonski odgovoriti na naša pitanja je li i kada nadležnima proslijedena informacija o pronalasku šprica te nas je uputio da pitanja pošaljemo pismenim putem. Odgovore jucer nismo dobili.

Medutim, nakon našeg poziva, stvari su se ipak pokrenule. Akciju uklanjanja šprica jucer je odmah organizirala predsjednica udruge Institut Varja Bastiancic, iznenadena brojem dana koliko ondje stoje.



- To je strašno! Radi se o opasnom, infektivnom otpadu i izvoru zaraze hepatitisom i drugih krvnih infekcija, rekla je Bastiancic. Dodala je da su se oni u udruzi nažalost slicnih prizora nagledali te da je žalosno što se takve situacije ponavljaju. Kaže da upravo u blizini Mornaricke bolnice postoji napuštena zgrada u kojoj se okupljaju ovisnici i koju oni kao udruga redovno ciste i održavaju, medutim nikad nije dovoljno.

- U Puli ne postoje specificna mjesta gdje se okupljaju ovisnici, svaka napuštena i otvorena gradevina je njihovo okupljalište, nema veze je li u centru grada ili negdje drugdje, njima je svejedno, kaže Bastiancic apelirajuci na gradske vlasti da poduzmu nešto, odnosno da pokrenu akciju cišcenja i zatvaranja takvih napuštenih objekata.

- Takvih objekata ima puno i, osim za pišanje, sranje i fiksanje te širenje zaraze, ne služe ni za što drugo, rekla je Bastiancic. Pozvala je gradane Pule da u slucaju pronalazaka šprica i takvih objekata nazovu njihovu udrugu kako bi ocistili takva mjesta i sprijecili zaraze. Takoder, moli gradane da, kada nazovu, detaljno opišu lokaciju jer informacija "šprice su na Premanturskoj" njima ne znaci ništa buduci da je ulica duga barem deset kilometara.

- Najbolje bi bilo da nas sacekaju na mjestu gdje pronadu šprice, zakljucila je. Zvati se može na brojeve telefona 098/367 317 ili 091 596 1454.


Podijeli: Facebook Twiter