Narkomanija stagnira, alkoholizam ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smrti mladih koje su se posljednjih nekoliko godina zaredale u Pazinu, a koje se vezuju uz predoziranje drogama, što dosad nije bio slucaj u Pazinu, otvorile su pitanje raširenosti ovisnosti o teškim drogama na Pazinštini.

Prvi slucaj smrti ovisnika (o heroinu) u Pazinu zabilježen u travnju 2005., da bi se tragican dogadaj ponovio iste godine u rujnu. Iduci slucaj dogodio se u rujnu 2007., dok se posljednja smrt koja se povezuje s overdoseom dogodila prije dva tjedna. Rijec je o izgubljenim životima mladica iz Pazina koji su imali 22, 24, 29 i 31 godinu.

- U odnosu na broj ovisnika, puno je to smrtnih slucajeva. U ovom trenutku teško je reci što je tome razlog, kaže predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga Ante Ivancic. U pulskoj Službi za prevenciju ovisnosti kažu da bi moguci razlog povecane smrtnosti mogla biti velika potrošnja alkohola uz uzimanje heroina.

- Pazin i Pazinština svakako ne spadaju u podrucje Istre gdje je problem ovisnosti o drogama znacajnije prisutan. Mjesta uz more Umag, Porec, Rovinj, Pula i Labin imaju po nekoliko puta više ovisnika u odnosu na broj stanovnika, nego mjesta u unutrašnjosti, kaže Ivancic.

U Centar za prevenciju i izvanbolnicko lijecenje u Porecu, kojim ravna Ivancic, dosad se s podrucja Pazinštine javilo 15 ovisnika o drogama i 22 osobe koje eksperimentiraju s lakšim drogama.



- U Istri u posljednjih pet-šest godina epidemija heroinske ovisnosti stagnira. Broj novih slucajeva godišnje znacajno je manji nego krajem 1990-tih i pocetkom 2000-tih. Prema našim podacima, slicno je stanje i u Pazinu i na Pazinštini. U pravilu nam se javljaju stari ovisnici, a mladih je vrlo malo, rekao je Ivancic. Pulska Služba za prevenciju ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo u prošloj je godini zabilježila sedam korisnika s podrucja Pazina, što je i inace prosjeck. Od toga su dvije novoevidentirane osobe.

I u ZZJZ-u kažu da je u proteklih deset godina vidljiv trend opadanja novoevidentiranih (heroinskih) ovisnika, a takav stav potvrduju i u pazinskom Povjerenstvu za poremecaje ponašanja.

- Naravno, moramo racunati i s tamnim brojkama buduci da postoje sumnje da se velik dio zloporabe droga odvija u prostorima privatnih kuca, kaže predsjednica spomenutog gradskog povjerenstva i djelatnica Centra za socijalnu skrb, psihologinja Ivanka Jop. No, ona istice da je kod mladih na Pazinštini trenutno mnogo veci problem alkoholizam.

- U posljednje vrijeme uocavamo izraziti porast konzumacije alkohola i spuštanje dobne granice konzumenata, kaže Jop, koja smatra da bi trebalo oformiti odjel dnevne bolnice za lijecenje od alkoholizma.

Što se tice eventualnog otvaranja centra za ovisnike u Pazinu Ivancic nam je kazao da u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje po dva centra.

- S obzirom na broj ovisnika i sve bolju prometnu povezanost smatram da je to dovoljno, ali ako se u Pazinu jave strucnjaci koji se žele baviti problemom ovisnosti o drogama može se formirati savjetovalište koje s vremenom može preuzimati funkcije centra, kazao je Ivancic.

Svi sugovornici smatraju da su programi primarne prevencije u Istri vrlo kvalitetni, a provode se u svim sredinama. Ivancic smatra da bi se mogla unaprijediti sekundarna prevencija, koja se bavi mladima u povecanom riziku za ulazak u ovisnosti, s poremecajima ponašanja, iz rizicnih obitelji ili djece ovisnika.


Podijeli: Facebook Twiter