Naribali tartuf na istarske fuže i otvorili najduži sajam na svijetu

Protekle subote dio blaga izložen je u mađarskom parlamentu (Reuters)
Protekle subote dio blaga izložen je u mađarskom parlamentu (Reuters)

Dane Zigante tartufa, maratonsku manifestaciju ujedno i najduži sajam tartufa na svijetu koji će u Livadama potrajati punih deset vikenda, svečano su danas otvorili Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanica premijera Andreja Plenkovića te Guinnesov rekorder poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu Giancarlo Zigante. Umjesto da presjeku vrpcu, sajam su otvorili na originalan način - naribali su istarski bijeli tartuf na domaće fuže.

- Ministarstvo poljoprivrede podržava i podržavat će razvoj istarskog tartufarstva u skladu sa svojim mogućnostima, a ono što vidim kao prostor za dobru suradnju i napredak je zajednički rad na izmjeni regulative koja se odnosi na tartufarstvo, također na korištenju programa ruralnog razvoja, posebno na mjere 4. i 6., dakle ulaganjima u objekte, ali i u diverzifikaciju ruralne ekonomije, to su mjere programa ruralnog razvoja, poručila je Vučković.

Pravilnik

Na pitanje novinara kada će stupiti na snagu novi Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, kojim su obuhvaćeni i tartufi, Vučković je rekla da je pravilnik prošao elektronsko savjetovanje, slijedi izrada izvješća, na svaki se komentar mora odgovoriti, a ovisno o broju komentara, pravilnik bi mogao stupiti na snagu za mjesec do mjeseci i pol dana.

Sajmovi poput Dana tartufa pravi su primjer kako se može produžiti turistička sezona u unutrašnjoj Istri, poručila je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić. Na svemu što je postigla u promociji istarskog tartufa, istarske gastro ponude i turizma, obitelji Zigante čestitala je i dožupanica Giuseppina Rajko. Oprtaljski načelnik Aleksander Krt podsjetio je da je oprtaljska općina 1994. godine zajedno s entuzijastima pokrenula valorizaciju prirodnih resursa i sajam tartufa koji je u međuvremenu prerastao u svjetsku manifestaciju.

- Tartufarstvo nije samo biznis, nije samo dodatak kućnom budžetu, već i način života, dio kulture i tradicije, rekao je Krt te dodao kako se ovakvim sajmovima autohtonih proizvoda na najbolji način pokazuje da ruralna Istra ima što ponuditi.

Posjetiteljima je dobrodošlicu uvodno zaželio Giancarlo Zigante te istaknuo kako očekuje da će kroz Livade tijekom deset sajamskih vikenda proći više od 35 tisuća posjetitelja iz čitavog svijeta. Skupocjena afrodizijačka podzemna gljiva, koju još nazivaju i istarskim bijelim zlatom i kraljem istarske gastronomije, već je prvog sajamskog dana privukla u Livade turiste iz cijelog svijeta, začuđujuće puno njih iz Kine i Japana.

Sajam tartufa je s godinama postao zamašnjak razvoja, snažnijeg pozicioniranja Livada - centra svijeta tartufa kao jedinstvenog mjesta gastronomskih doživljaja. Pod velikim šatorom koji se proteže na više od 1.000 četvornih metara površine i u izložbenim prostorima ispred šatora predstavilo se pedesetak proizvođača vina, pršuta, maslinova ulja, sireva, meda, rakija travarica i drugih autohtonih proizvoda iz Istre. Poseban je naglasak kao i lani na gastro sadržajima, istarskim delicijama na tanjuru. U kuhinji sa šesnaestak metara dugim pultom, kuhari su pripremali jela na bazi svježih tartufa, crnih i bijelih.

Vlakićem po tartufe

Uz prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, turistima je na raspolaganju bio i turistički vlakić kojim su se mogli zaputiti u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa. Sezona afrodizijačke gljive upravo je započela, a kilogram bijelog tartufa prve klase tijekom prvog sajamskog dana prodavao se po cijeni od 14.900 kuna. Na otvaranju sajma nastupila je vokalna skupina Romansa iz Buja. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter