Narezano i prodano 400 pršuta!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak cetiri stotine pršuta, istarskih, dalmatinskih, hercegovackih, otockih, kraških, slovenskih, talijanskih i austrijskih, partilo je tijekom trodnevnog treceg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, cijelu stotinu više nego lani! Polovica od toga broja narezana je za konzumaciju na licu mjesta, a druga je polovica prodana u komadu. Organizatori iz opcine Tinjan i Udruge proizvodaca istarskog pršuta izracunali su da je sajam posjetilo oko 25.000 ljudi, pet tisuca više nego lani, a to se vidjelo i po neprestanoj vrevi, pogotovo u subotu i nedjelju kada je vrijeme bilo ljepše, i u vecernjim satima kada se s kraja na kraj velikog sajamskog šatora jedva moglo proci.



U nedjelju su se pršuti rezali bez odmora, a najveca gužva bila je oko štandova dvojice ovogodišnjih šampiona ISAP-a - Dujmovica i Mataša. No, mnogi su s nestrpljenjem cekali ishod originalne sajamske lutrije. Naime, sve vrijeme sajma o strop velikog šatora bio je obješen najveci istarski pršut ove sezone, a kupci bonova za kušanje pršuta na poseban su kupon mogli upisati svoju procjenu tocne težine tog pršuta u gramima, i svoj broj telefona. Neposredno pred zatvaranje sajma pršut je skinut i izvagan: vaga je pokazala tocno 14.715 grama. Procjene su se kretale od tri do više od trideset kilograma, a njegovu tocnu težinu pogodila je Aurelija Krausberger iz Rijeke.



U vecernjim je satima u bocnom šatoru, namijenjenom koncertima i zabavnim programima, održan osmi tinjanski Festival mladih pjevaca "Zlatni kosir", na kojem je nastupilo dvadesetak pjevaca i instrumentalista, a pobjednike je odabrao strucni žiri u sastavu Vinka Buric, Ela Poljarevic, Izabella Sabo i Mario Bencic. "Zlatni kosir" pripao je Ivanu Botezzaru, drugo mjesto osvojila je Mirta Krsnik, a trece harmonikaš Matko Kotiga.

Još jedna lani zaceta tradicija obilježila je završetak ovogodišnjeg ISAP-a: humanitarna aukcija obrezanih kostiju od pršuta i vina tinjanskih vinara, te humanitarna prodaja pljukanaca sa šugom od pršuta. Ukupno je prikupljeno 17.700 kuna, a novac je namijenjen za pomoc 15-mjesecnom Samuelu Cecniku iz Pazina.


Podijeli: Facebook Twiter