Narcisoidnost pogubna za muškarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekomjerna potreba za divljenjem prema samom sebi, uvjerenje u vlastitu posebnost te nedostatak empatije i agresivnost - jednom rijecju narcisoidnost - može biti vrlo pogubna za muškarce, doznaje se iz istraživanja sveucilišta u Michigenu objavljenom u casopisu Plos One.

Narcisoidni muškarci, upozorava autor studije David Reinhardt, imaju povišenu razinu kortizola, cak i u opuštenim stanjima, te tako velike šanse da razviju visoki krvi tlak i posljedicno tome, srcane smetnje, ukljucujuci i srcani udar.

Kod žena to nije slucaj, tvrde znanstvenici upozoravajuci na pogubne posljedice narcisoidnosti kod muškaraca koja je u posljednje vrijeme u znacajnom porastu. I dok je dobro i poželjno imati pozitivnu sliku o sebi i voljeti se, svako pretjerivanje dovodi do stresa, a u ekstremnijim situacijama i do depresije te poremecaja licnosti.

Lijecnici pretpostavljaju da je narcosidnost kod muškaraca u porastu zbog cinjenice da su zbog uspješnosti žena sve više izloženi pritisku da ispune tradicionalnu ulogu "jaceg spola", zbog cega pribjegavaju "napuhavanju ega".


Podijeli: Facebook Twiter