Naravno da sam izvodim svoje kaskaderske scene. Isto tako i sam lažem

Idriz Ferati, Boris Kosmač i Nikolina Miljanović najavili su subotnju manifestaciju (V. HABEREITER)
Idriz Ferati, Boris Kosmač i Nikolina Miljanović najavili su subotnju manifestaciju (V. HABEREITER)

Britanski glumac Roger Moore, koji je svjetsku slavu stekao igrajući tajnog agenta Jamesa Bonda, umro je u utorak u dobi od 89 godina, objavila je njegova obitelj. Moore je preminuo u Švicarskoj od raka. Bonda je glumio u sedam filmova u rasponu od 12 godina, od prvog "Živi i pusti umrijeti" koji je snimio 1973., do "Pogleda na ubojstvo" 1985. godine.

- Naravno da sam izvodim svoje kaskaderske scene. Isto tako i sam lažem, izjavio je jednom u svom ironičnom stilu.

Uloga tajnog agenta 007 proslavila je ovog rođenog Londončana diljem svijeta i pretvorila ga u multimilijunaša, no Bond nije bio jedini lik kojemu je Moore udahnuo dašak svoje engleske osobnosti. Prije Bonda glumio je u seriji i filmovima "Svetac" a neposredno prije nego što će postati treći James Bond, poslije Seana Conneryja i Georgea Lazenbyja, glumio je u seriji "Persuaders" s Tonyjem Curtisom koja je na ovim prostorima prikazivana pod nazivom "Suparnici". U želji da se dokaže kao komičar u njegovoj se filmografiji nalaze i neki pomalo čudni glumački nastupi poput onih u filmovima "Trka Cannonball", filmu koji je inače bio veliki hit u SAD-u, zatim "Prokletstvo Pinka Panthera" ili "Bullseye!" s Michaelom Caineom za kojeg su vjerojatno poželjeli da ga nikad nisu snimili. U želji da još malo pobjegne od svoje tipizirane uglađenosti kojom su u pravilu odisale njegove uloge, bile to one u filmovima o Bondu ili ne, drukčije role pokušao je dati u filmovima kao što je "North Sea Hijack", u nas nespretno preveden kao "Napad na platformu Dženifer". To je bio još jedan akcić, ali u kojem je Moore ovaj put tumačio bradatog, ekscentričnog ženomrsca Rufusa Excalibura ffolkesa.

Ipak, uloga najpoznatijeg tajnog agenta označila je njegovu karijeru, ali to zato što je Moore Bonda utjelovio savršeno. Kada je najviše trebalo bio je elegantan i smiren čak do granice parodije, ali upravo ta humoristična nota obilježila je njegove izvedbe jer kao što je i sam jednom rekao "Bond je eskapizam, a ne nešto što ćete imitirati u stvarnom životu". Bio je najdugovječniji Bond i nećemo se sada natezati tko je od svih glumaca koji su agenta 007 glumili bio najbolji, ali Moore u svakom slučaju jest bio poseban.

Moore je služio u britanskoj vojsci nakon Drugog svjetskog rata i to baš u obavještajnoj službi. Prvo je htio biti umjetnik, ali put ga je odveo u SAD. Njegova pojava, ali i činjenica da je bio vrstan glumac pribavili su mu prvi glumački ugovor. Prvi filmovi u kojima je glumio nisu dočekani s velikim oduševljenjem, ali onda malo-pomalo došao je do glavne uloge u seriji "Svetac" 1962. i konačno na red je 1973. godine, kada je Moore već bio u 45. godini života, došla prva uloga Bonda u "Živi i pusti umrijeti". Kada je prestao glumiti Bonda rekao je da je to morao činiti jer ili su cure s kojima je glumio bile sve mlađe, ili je on bio sve stariji.

Godine 1991. postao je UNICEF-ov ambasador dobre volje, naslijedivši na tom mjestu Audrey Hepburn, a podržavao je i udrugu PETA koja se bori za prava životinja. Politički je ipak bio desno od centra pa je 2001. na izborima podržao britanske konzervativce.

Neke zabavne činjenice iz njegovog života govore da nikad poput Jamesa Bonda nije pio votku martini, niti promiješanu niti promućkanu. Također, nije volio vatrena oružja. Uz to, na početku karijere bio je poznat kao kradljivac ručnika u hotelima u kojima je odsjedao pa je čak i popularnom televizijskom voditelju Grahamu Nortonu 1998. priznao da je posjedovao kolekciju ručnika u svojoj kući u Švicarskoj. Uz to, savršeno je pričao talijanski što je pokazao i u nastupima na talijanskoj televiziji, a i jedna od bivših žena bila mu je Talijanka. Zahvaljujući Tonyju Curtisu koji mu je na snimanju "Suparnika" održao lekciju o štetnosti pušenja, ostavio je cigarete. Priznao je da mu je serija "Bračne vode" pričinjavala "grešno zadovoljstvo".

Jedna pak puno ozbiljnija priča kaže da je bio zlostavljan kao dijete.

- Nisi zvijezda dok ne mogu slovkati tvoje ime u Vladivostoku, rekao je jednom prilikom, a njegovo ime su mogli slovkati svugdje. Htio je da bude zapamćen kao jedan od najbolji Hamleta ili kralja Leara, na koncu je bio sretan s Bondom. Uostalom, on je zbilja bio zvijezda.

Moore je bio vezan i za Hrvatsku, točnije Dubrovnik, gdje je dolazio u više navrata, uglavnom na poziv Juliana Rachlina koji je tu organizirao koncerte komorne glazbe. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter