Naranča u zemlji fantastike

"Alisa u zemlji čudesa" Teatra Naranča (M. ANGELINI)
"Alisa u zemlji čudesa" Teatra Naranča (M. ANGELINI)

Predstave Teatra Naranča redovito bivaju ispraćene ovacijama oduševljene publike. Tako je bilo i ovoga puta, u subotu navečer na premijeri predstave "Alisa u zemlji čudesa", u režiji Marijane Matoković. Razigrana, lepršava, šarena predstava toliko je oduševila klince, da su stalno nešto komentirali, željeli biti dijelom predstave, govorili protagonistima gdje se tko nalazi, željeli utjecati na tijek radnje na vrlo simpatičan način.

U ulozi Alise glumi Katarina Baban, koja se predstavila uvjerljivom glumom, vrlo dobro interpretirajući taj lik koji je već jako dugo klasik dječje književnosti. Ostale uloge tumače Luka Juričić, Majkl Mikolić, Franjo Tončinić, Katja Rabar, Šime Rabar, Ivan Roce, Mia Mandinić, Ivona Bulešić, Martina Božić, Dominik Dolenc i Ana Licul, a svi su zaslužili aplauze za dobro odrađeni posao. "Alisa u zemlji čudesa" knjiga je dječje fantastike iz 1865. godine koju je napisao engleski književnik Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll. Radnja prati doživljaje djevojčice Alise, koja pada niz zečju rupu u fantastični svijet naseljen osebujnim stvorenjima.

Priča je prepuna aluzija na Dodgsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali učiti napamet. Radnja se poigrava s logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim i među odraslima i među djecom. Smatra se jednim od najkarakterističnijih primjera žanra književnih priča bez logičkog smisla, a njegov narativni tok i struktura bili su iznimno utjecajni, uglavnom na žanr fantastike.

Na sve je te komponente pazila Marijana Matoković, redateljica i autorica adaptacije, kao i njezin asistent Majkl Mikolić. Glazbu potpisuje Ozren K. Glaser, a songove Luka Juričić. Brojne dosjetke su utkane u narativno tkivo, a brza, vrlo dinamična izmjena radnje izvedena je s velikom lakoćom, na djeci primjeren, a prije svega jasan i razumljiv način, gdje je cijela fabula vrlo tečna i pitka. Sugestivni kostimi koji izvrsno dočaravaju tu fantastiku su djelo Nevena Mihića i Marine Marina Štembergar. Koreografkinja je Katja Rabar, a scenografi Lena Modrušan i Matija Blašković. Protagonisti su tako rasplesani zahvaljujući Maji Đurinović i Katji Rabar, koje potpisuju scenski pokret, a svjetla, koja vrlo dobro dočaravaju taj Alisin pad, realizirao je Anton Toni Modrušan. Djeca su naprosto upijala svaku riječ, uživajući u predstavi, a i roditeljima je bilo sve to vrlo zanimljivo i zabavno, sudeći po smijehu i aplauzima. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter