Naranca i grejp u borbi protiv moždanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 70.000 žena vec 14 godina sudjeluje u americkom istraživanju koje je dosad pokazalo da naranca i grejp pružaju odlicnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.

Tim znanstvenika iz Norwich Medical School pri Sveucilištu East Anglia ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u vocu, povrcu, tamnoj cokoladi i crnom vinu.

Strucnjaci su posebno ispitali vezu izmedu šest glavnih podskupina flavonoida - flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni - i rizika od pojave moždanih udara.

Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu vecu kolicinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa - one imaju 19 posto manji rizik od ishemicnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom, nego žene koje su jele najmanju kolicinu (20 mg).

U caši kupljenog narancinog soka može se naci od 20 do 50 mg, ovisno o proizvodnji i nacinu skladištenja.

Istraživaci napominju da je bolje jesti svježe voce, nego piti kupovni sok jer se u sokovima zna naci veca kolicina šecera.

Voditelj istraživanja Aedin Cassidy, profesor nutricionizma, kaže: "Studije su pokazale da je veci unos voca, povrca i posebno vitamina C, povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih žila te djeluju protuupalno."


Podijeli: Facebook Twiter