Naranca bolja i od jabuke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara poslovica kaže: "Jabuka na dan, doktor iz kuce van", no rezultati najnovijih istraživanja predstavljenih na godišnjoj konferenciji American Heart Association u Las Vegasu pokazali su da je naranca još ucinkovitije sredstvo za "tjeranje" lijecnika iz kuce.

Tim je istraživanjem dokazano da hesperidin, antioksidans prisutan u narancinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srcanih i krvožilnih bolesti. Takoder, znanstvena istraživanja Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da jedan obrok citrusnog voca dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narancina kora pojacava apetit, te pomaže kod nadutosti i grceva u želucu.



Pradomovine narance su Indija i Kina. Ovaj agrum najcešce uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Odlicno djeluje protiv alergija, upala i virusa. Takoder, pomaže radu imunološkog sustava. Sadrži mnogo tvari koje djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica karcinoma. Poboljšava rad probavnog sustava, no kod osjetljivih osoba pretjerana konzumacija može izazvati tegobe.

Naranca se koristi u pripremi raznih jela. U Španjolskoj se osušeni cvjetovi narance koriste za spravljanje caja, a u Dalmaciji se od narancine kore prave arancini - ukusno desertno jelo. Uz to, koristi se u izradi parfema i razlicitih kozmetickih proizvoda.

Zanimljivo je i da pcele koje oprašuju narancin cvijet mogu dati med koji ima blagi okus narance.


Podijeli: Facebook Twiter