Naradili se u sezoni, slijede im dani bez posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S krajem ljeta i turisticke sezone na Zavod za zapošljavanje vracaju se brojni sezonci. Nekoliko smo ih i jucer zatekli i pitali koliko je teško naci novo zaposlenje te što su dosad iskusili. Vecina u novine nije htjela punim imenom i prezimenom jer im povratak na evidenciju Zavoda ne pada lako. Pred njima su dani bez posla te život s tek pokojom, teškom mukom uštedenom kunom. Mnogi su nam ipak odali da su se u sezoni pošteno naradili te im, prije traženja novog posla, dobro dode bar kratak predah.

- Imam dva zanimanja, sanitarna sam tehnicarka, a u proljece sam preko Zavoda završila i za wellness maserku, no ništa mi nije pomoglo. U sezoni sam morala raditi kao sobarica, po kuhinjama raznih restorana, s deterdžentima i raznim kiselinama, po cijele dane s rukama u vodi, rekla nam je sredovjecna gospoda Ana, potkrepljujuci rijeci o teškom poslu žuljevitim i oguljenim rukama. Ipak, odala nam je, u sezoni su od teškog rada ponekad još teži - poslodavci.

- Svi od radnika pokušavaju iscijediti i zadnji atom snage, radi se po 11, 12 sati, bez slobodnih dana. Sve se to pokušava zamaskirati obecanjima o dodatnom novcu, no na kraju mnogi ne poštuju ni osnovni dogovor o placi, rekla je ogorceno, uz rijeci da nema pravo na naknadu jer je zbog zdravstvenih razloga trebala otici s posla, a to se racuna kao da je sama dala otkaz.

Na Zavodu smo jucer susreli i gospodu Vesnu koja je kroz vrata ušla s osmjehom.

- Nisam nezaposlena, nisam se došla prijaviti, vec odjaviti, rekla nam je, odajuci da je na Zavodu bila posljednje dvije godine, a sada je dobila posao u izdavackoj djelatnosti. Doduše, kao i vecina nezaposlenih, i ona je ugovor dobila tek na odredeno, no i to je korak naprijed.

13 posto nezaposlenih visokoobrazovano
Krajem kolovoza u evidenciji Zavoda bile su 2.864 nezaposlene žene i 2.862 muškarca. Gledajuci obrazovnu strukturu nezaposlenih, 4,9 posto osoba nema završenu osnovnu školu; srednju školu u trajanju do tri godine i školu za KV te VKV radnike ima njih 31,5 posto, a srednju školu u trajanju od cetiri i više godina ili pak gimnaziju ima 26,2 posto nezaposlenih osoba. Višu školu i I. stupanj fakulteta ima 5,2 posto, a fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat 7,8 posto evidentiranih. Ukupno 27,8 posto evidentiranih nezaposlenih je u dobi od 45 do 54 godine. U dobi od 25 do 34 godine je 24,2 posto, a 16,6 posto ima od 35 do 44 godine. Više od 55 godina ima 19,2 posto nezaposlenih. (B. PETROVIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter