Napušteno skladište puno otrovnih kemikalija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamdesetak potencijalno opasnih boca laboratorijskih kemikalija nalazi se u nezašticenom, odnosno otvorenom, dislociranom skladištu kompleksa nekadašnje tvornice Pazinka.

Prašnjave boce diklor-metana, oksalne kiseline, dietil etera, cikloheksanona, tetrakloroetilena i dimetil formamida, pa i neke druge nalaze se poredane na povecoj stalaži u jednoj od cetiriju prostorija napuštenog skladišta. Rok trajanja im je odavno istekao pošto su prema vidljivim etiketama proizvedene još u Jugoslaviji. Na bocama, koje je uglavnom proizvela zagrebacka Kemika, istaknute su oznake koje upozoravaju da se radi o otrovnim ili lako zapaljivim tvarima.

Iako se objekt nalazi u neposrednoj blizini skladišta opasnog otpada Ecooperativa cini se da kemikalije nemaju nikakve veze s tom tvrtkom, jer se, prema informacijama koje nam je dao bivši djelatnik Pazinke, koji nas je i obavijestio o problemu, radi o nekadašnjem skladištu te propale tvrtke o kojem ocito više nitko ne brine. Premda su sve boce zatvorene potencijalna opasnost jasno postoji, narocito stoga što je skladište potpuno otvoreno i dostupno bilo kome, pogotovo otkad više nema portira na vratima kompleksa Pazinke. Posebno cudi da se svih tih godina nitko nije pobrinuo o ovom otpadu.

Zato smo prije svega tijekom jucerašnjeg dana obavijestili Centar za obavješcivanje na broj 112 koji su o problematicnom otpadu obavijestili inspektoricu zaštite okoliša i policiju koji su promptno tijekom jucerašnjeg dana izašli na uvidaj.

Gradski komunalni procelnik Daniel Maurovic kaže da njima ništa nije dojavljeno o pronalasku opasnih kemikalija u kompleksu Pazinke. Na pitanje ima li Grad vlasništva u Pazinci od procelnika smo dobili negativan odgovor. "Bivša je tvornica podijeljena izmedu sedam, osam privatnika", kazao nam je Maurovic. Gradonacelnik Renato Krulcic kojeg smo zatekli na službenom sastanku u Puli kaže da nadležne službe trebaju vidjeti kome pripada napušteni objekt odnosno tko je odgovoran. U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije obecali su da ce nam sutradan odgovoriti u koju kategoriju opasnih tvari spadaju tvari te koliko su kemikalije potencijalno opasne po zdravlje stanovnika.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serdo Šilic kaže nam da je teško procijeniti kolika je potencijalna opasnost od ovakvog necuvanog skladišta lako zapaljivih tvari, jer to osim o kolicini ponajviše zavisi o vrsti kemikalija. Kaže da se nisu susretali s ovakvim intervencijama osim svojedobnog slucaja istjecanja amonijaka u Svetom Petru u Šumi te mjerenja otrovnih para baš nedaleko skladišta opasnog otpada Ecooperativa 2008. godine (koja su se pokazala negativnim), ali istice da su opremljeni i educirani za ovakve slucajeve. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter