Napuštene zgrade idealna skrovišta ovisnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je i kada zabio više od 200 šprica u stablo na parkiralištu kod Mornaricke bolnice i dalje je nepoznanica. Takoder, još je nepoznato zašto su šprice do ponedjeljka bile zabodene u stablo, a pronadene su još prošlog cetvrtka. Usto, o pronalasku su obaviješteni i nadležni u Mornarickoj bolnici. Pisani odgovor na ta pitanja, koja smo uputili ravnatelju pulske Opce Bolnice Lemsu Jerinu slijedom inicijative glasnogovornika Gorana Paica, jucer opet nismo dobili.

Odgovore smo stoga pokušali doznati na licu mjesta, odnosno od stanara koji žive u blizini, indirektnih svjedoka svakodnevnog drogiranja tamošnjih ovisnika. Nekolicina nam je rekla da cesto vidaju skupine ljudi za koje pretpostavljaju da su ovisnici o drogama te da ima nekoliko mjesta u kvartu na kojima se okupljaju.

Osim napuštenog objekta u blizini kojeg su i pronadene šprice, kažu da vrijeme ponekad provode i u napuštenim prostorima u blizini Doma za psihicki bolesne odrasle osobe te u napuštenim bunkerima u Ulici sv. Polikarpa. Što se tice svakodnevnog života, vele da ovisnici ne ometaju previše stanare, ali ih je "ružno za vidjeti", pogotovo zbog djece kojoj pružaju loš primjer.



Šprice ne pronalaze oko svojih ulaza i parkova, no cesto ih mogu vidjeti na Lungomareu. Takoder, neki od njih su nam rekli da je žalosno što policija zna što se dogada na tim okupljalištima ovisnika, no ništa ne cini, cak štoviše, s njima suraduje. Naime, od njih, tvrde stanari, prikupljaju informacije potrebne za hvatanje velikih dilera pa ih uglavnom ostavljaju na miru.

Slicna situacija je i u drugim dijelovima Pule. Možda najpoznatije i možemo reci tradicionalno okupljalište ovisnika zasigurno je Kaštel, a zatim i napuštene zgrade u sklopu autobusnog kolodvora. Iskorištene šprice i hrpa aluminijskih folija i smeca svakodnevni su prizor u samom centru grada - u blizini Foruma, u Parku grada Graza te prostoru iza poslovnice OTP banke u Ulici Sergijevaca. Takoder, nije rijetkost da se slicni prizori vidaju i na Monte Zaru, oko vrtica i dvorišta Rojca.

- Svi napušteni prostori u gradu okupljalište su ovisnika, a po mojim ih saznanjima ima više od deset, rekla nam je prekjucer prilikom uklanjanja šprica s parkirališta bolnice predsjednica udruge Institut Varja Bastiancic, inace bivša ovisnica, koja se medu ostalim bavi uklanjanjem narkomanskih šprica, a njena udruga pruža i pomoc bivšim ovisnicima.



Veli da su napušteni objekti idealna skrovišta jer su otvoreni, a u njih nitko ne ulazi pa se stoga narkomani mogu neometano drogirati. Apelirala je na gradske vlasti da se pobrinu za napuštene prostore i na neki ih nacin osiguraju, odnosno zatvore pa ce takvih narkomanskih legla biti manje, a gradani ce biti sigurniji od širenja zaraza.

- Odbacene šprice su infektivni otpad, to jednostavno ne može tako. Na iskorištenu špricu se svatko može ubosti i zaraziti, rekla je Bastiancic. (N. SOFTIC, snimio M. ANGELINI)

Miletic: Imovina nosi prava, ali i obveze
Hoce li Grad Pula poduzeti akciju cišcenja i zatvaranja napuštenih objekata, upitali smo jucer gradonacelnika Borisa Miletica. Rekao nam je da Grad nikad nije niti ce ikada probleme ovisnosti u Puli stavljati pod tepih, štoviše, iz proracuna se izdvajaju znacajna sredstva za sve one koji brinu o tom problemu.

- Što se tice napuštenih objekata, vec smo imali nekoliko intervencija cišcenja, bar onih koji su u vlasništvu Grada, primjerice bivšeg skladišta Porera. Takve prostore nastojimo dati u zakup ili prodati te na taj nacin zbrinuti, rekao je Miletic. Za ostale, nastavio je, treba prvo ustvrditi ciji su pa se tek onda može govoriti o akcijama cišcenja, jer u privatni se posjed ne može uci. Svatko se treba pobrinuti za svoje prostore, kaže Miletic, jer imovina nosi prava, ali i obavezu. Napomenuo je da je uz svakodnevnu brigu možda najispravnije ulagati u prevenciju problema ovisnosti jer stanje u Puli posljedica je izostanka preventive.

- To i cinimo, kroz ulaganja u sportske klubove, udruge i sve ono što može pomoci da se djeca i mladi maknu s ulice, rekao je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter