"Napuštene kuće" Azada Karima u galeriji Milotić

Azad Karim i njegov rad (M. ANGELINI)
Azad Karim i njegov rad (M. ANGELINI)

Samostalna izložba Azada Karima simboličnog naziva "Napuštene kuće" otvorena je u pulskoj galeriji Milotić. Njeni vjerni posjetitelji su u ovom slučaju mogli pogledati kako Karim vidi zidove napuštenih kuća rodne Mezopotamije.

Simbolički naziv izložbe ujedno je i doslovan, pa su Karimovi radovi zapravo preslika (imaginarnih ili stvarnih) zidova na kojima su njihovi bivši stanari ispisali poruke. Jednostavnost kolorita i grafička vizualna rješenja spojeni su u simbiotičku cjelinu koja plijeni pažnju što zbog svoje jednostavnosti, a što zbog neodoljive, gotovo magnetične izravnosti. Kombinacija naizgled apstraktnog poteza i figurativnosti (natpisi, boce…) pripovijeda staru priču koja nas vraća u same početke civilizacije koje Karim uspješno apsorbira i prenaša na gledatelja.

Azad Karim rodio se 1954. godine u Arbilu, u pokrajini Kurdistan u sjevernom dijelu Iraka. Školovao se na Institutu za likovnu umjetnost u Bagdadu i na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, gdje je 1980. godine diplomirao na odjelu za slikarstvo. U slovenskom kulturnom prostoru sa svojim djelima je prisutan više od trideset godina. Ostvario je pedesetak samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Izložbu Azada Karima u galeriji Milotić moguće je razgledati do 14. studenog. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter