Napuštena vojarna u Galižani prijeti prometu

Ruševina je opasna i za prolaznike i za okolne kuće (D. MEMEDOVIĆ)
Ruševina je opasna i za prolaznike i za okolne kuće (D. MEMEDOVIĆ)

Dio zgrade stare vojarne na ulazu u Galižanu iz pravca Vodnjana urušio se nedavno, pa napušteno kameno zdanje svakog dana predstavlja sve veću i veću opasnost za prolaznike i prve susjede. Na tu opasnost, ali i mjesno ruglo, upozorio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana SDP-ovac Flavio Gregorović. Što je grad s time poduzeo izvijestio ga je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Zgrada je u vlasništvu države, a mi najmanje 12 godina od Republike Hrvatske tražimo da nam je da na upravljanje. No, bez obzira koja vlada bila, nikada nismo dobili odgovor. Prije mjesec ili mjesec i pol dana urušila su se dva zida i zgrada definitivno predstavlja opasnost za ljude u njenoj blizini. Naš je komunalni redar napisao rješenje o uklanjanju ruševne zgrade. Obratili smo se Državnom odvjetništvu, policiji i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, no samo se policija odazvala pa smo u dogovoru s njima postavili trake koje upozoravaju na opasnost, rekao je Vitasović.

Delton Gradu 47 milijuna s kamatama

Vojarna uz samu cestu već je odavno bez krova, a kameni su zidovi obrasli u smokvu i bršljan.

- U ovoj se državi događa nešto nevjerojatno. Država neće staviti u funkciju svoje nekretnine, niti ih nama ne želi dati na upravljanje. Istovremeno, zadnje vrijeme dobivamo silne tužbe Državnog odvjetništva zbog naših nekretnina koje su do '91. godine bile unutar šumske gospodarske osnove. To su nam ogromni problemi, rekao je gradonačelnik.

Željka Mitrović iz Laburista podsjetila je na presudu Vrhovnog suda bivšoj načelnici Vodnjana Lidiji Delton na tri godine zatvora za zlouporabu položaja i ovlasti pri prodaji Dragonere. Prema presudi Delton mora Gradu Vodnjanu i nadoknaditi štetu od 47 milijuna kuna s kamatama.

- Ovo je konačna presuda i Grad sada može samo nastojati zaštiti svoje interese. Slučaj smo predali odvjetnicima, kratko je odgovorio Vitasović.

Kada će se raspisati izbori za mjesne odbore na Vodnjanštini, zanimalo je Gianfranca Vitassovicha iz HSU-a. Gradonačelnik mu je odgovorio da od geodetske uprave još nisu dobili odobrenje za odluku o naseljima Vodnjana, koja mora prethoditi izborima. Kako je Vitasović naveo, potrebno je sa susjednim jedinicama lokalne samouprave dogovoriti granice, nakon čega se mogu formirati MO-ovi.

Andrej Glavaš iz SDP-a pitao je kako Grad reže troškove, s obzirom da je zbog porezne reforme najavljivano dva milijuna kuna manje u gradskoj kasi.

- Već sam rekao da smo smanjili plaće za pet posto svima u gradskoj upravi. Moja je plaća manja za par sto kuna. Jedni smo do rijetkih koji su, s obzirom da smo dignuli prirez i poskupjeli vrtić, svojim primjerom pokazali da treba štedjeti. Ovo je treći put da se smanjuju plaće, sada je oko 12 posto manja u odnosu na prije pet, šest godina, rekao je Vitasović.

Glavaša je zanimalo i može li se osvijetliti pješački prijelaz kod ambulante u prometnoj Istarskoj ulici i postaviti brzinomjer? Gradonačelnik je odgovorio da su dva brzinomjera već naručena, dok o dodatnoj rasvjeti za sada nije bilo riječi.

Kad će plinofikacija na Vodnjanštini?

Gregorović je pitao i kada će početi plinofikacija Vodnjana, čijim se područjem proteže plinovod i na kojem se nalazi terminal. Vitasović je podsjetio da je ugovor s Plinarom Pula bio i na Vijeću, a prema njemu bi ploninfikacija trebala početi 2017., pa se nada da će se držati tog roka, a plin bi prva trebala dobiti industrijska zona u Galižani.

Na pitanje Vitassovicha hoće li Grad graditi novu kapelicu na groblju u Vodnjanu, gradonačelnik je odgovorio da su kapelice napravljene u Peroju i Galižani, da se vodnjanska obnavljala prije 10-ak godina, ali da je već došlo vrijeme da se s njom nešto učini.

- Rade se planovi o novoj kapelici i proširenju groblja. Za ovu godinu teško, ali slijedeće bi se moglo investicija staviti u proračun, rekao je gradonačelnik.

Josip Linardić iz HSU-a naveo je da su vijećnici koalicije SDP-HSU na 11 sjednica postavili 84 pitanja, a od toga je riješeno "samo jedno klimavo ogledalo" u Istarskoj ulici. Gradonačelnik mu je odgovorio da nije jasno misli li vijećnik na pitanja, ili prijedloge. Na pitanja su on i pročelnici dužni odgovoriti, a ako je riječ o prijedlozima, rekao je, učinit će se sve što se može u skladu s financijama ili u skladu s programima održavanje, gradnje i drugog. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter