Napunjeni kontejneri odjecom i obucom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom srpnja na nekoliko su se lokacija u Puli pojavili žuti kontejneri za odlaganje odjece, obuce i plišanih igracaka s velikom naljepnicom na kojoj piše da ovakvim prilogom cuvamo okoliš, pomažemo djeci s posebnim potrebama, kao i ustanovi koja o njima brine.

Buduci da su se kontejneri na Vidikovcu i Velom Vrhu u samo tjedan dana vec toliko napunili da se nisu mogli zatvoriti, pa su se mnogi pitali koga nazvati i obavijestiti o tome, i sami smo pokušali doci do te informacije. Iako na naljepnici stoji zahvala ustanove Koracici iz Splita, na njihov se fiksni telefon danima nitko nije javljao.

Od voditeljice Odsjeka za zaštitu okoliša Grada Pule Loris Mošnja, koja je vodila cjelokupni postupak oko dogovora za postavljanje žutih kontejnera, doznali smo da su postavljeni na zahtjev splitske tvrtke Iwona d.o.o. koja se, izmedu ostalog, bavi recikliranjem i prodajom tekstila, a prije tri godine otvorili su i prvi ducan rabljenom robom u centru Splita.

Spomenuta tvrtka registrirana je 2007. na Iwonu Lidiju Anicic, podrijetlom iz Poljske, koja je zajedno sa suprugom Nenadom pokrenula ovaj ne baš svakodnevni posao u Hrvatskoj. Sve sumnje koje su nam se pojavile nakon ovih saznanja opovrgnuo nam je Nenad Anicic u telefonskom razgovoru.

- Pula je samo jedan u nizu gradova u kojima smo tijekom ove godine postavili kontejnere za reciklažu odjece i obuce, uz Trogir, Drniš, Sinj, Kaštel, Primošten i druge. Naš kamion bio je tamo prošlog cetvrtka isprazniti kontejnere i trudimo se da to cini barem jednom tjedno, iako bi bilo lakše kada bi se i drugi gradovi u Istri i Primorju odazvali ovoj našoj akciji.

Najveci je problem u biti birokracija jer u mnogim gradovima kojima smo se obratili ne znaju tko bi trebao biti nadležan za odobrenje postavljanja kontejnera. Kroz ovu našu akciju, osim što prikupljamo i recikliramo neupotrebljiv tekstil i kožu, pomažemo i ustanovi Koracici, još nekim humanitarnim udrugama pa i vrticima na podrucju Splitsko-dalmatinske županije, objasnio je Anicic.

Naime, u kontejnere se odlaže i odjeca, obuca, pa i igracke koje su još uvijek upotrebljive, što, tvrdi Anicic, prosljeduju udrugama koje pomažu socijalno ugroženim obiteljima i onima s teško bolesnom djecom.

Odlucno je odbacio sumnju da se upotrebljiva roba prodaje u njihovom ducanu u Splitu tvrdeci da polovna odjeca i obuca stiže iz inozemstva, vecinom iz Rotterdama, odakle su u zadnje dvije godine uvezli 15 do 20 šlepera cak vrhunske odjece.

- Nakon sortiranja robe iz kontejnera, ono što je neupotrebljivo se reciklira, za sada samo pamuk i koža jer još uvijek nemamo strojeve za druge vrste materijala. Tekstilna reciklaža pamuka ukljucuje rezanje materijala na komade velicine 30, 40 centimetara koji se zatim prodaju kao potrošni materijal u mnogim djelatnostima, od toga da bageristi njima brišu ruke do krpa za glancanje jahti i brodica, objašnjava Anicic.. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA

 


Podijeli: Facebook Twiter