Napulj: Prosvjed protiv zagađenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više desetaka tisuća ljudi, 30.000 po procjeni policije ili 100.000 prema organizatorima, prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u Napulju protiv zagađanja toksičnim otpacima za koje je odgovorna mafija, javlja AFP.

Prosvjednici su pod jakom kišom isticali transparente kojima su ukazivali na sveopće uništenje koje traje u okolici Napulja i tražili su saniranje zagađenih terena i voda.

Neki su nosili fotografije svojih bližnjih koji su umrli od karcinoma i izvikivali "Ne Camorri", napuljskoj mafiji, koja stoji iza masovnih zatrpavanja tog otpada. Minutom šutnje oni su odali počast prerano preminuloj djeci. Na čelu prosvjeda je bio otac Maurizio Patricello, koji je bio među prvima koji su ukazali na taj skandal kao i pjevač Nino d'Angelo.

Pokret namjerava ukazati na štetnost toksičnih plinova tijekom spaljivanja otpada, koji su naveli stanovnike tog područja između Napulja i Caserte da ih nazovu "vatrenom zemljom" i " trokutom smrti".

Brojni mjesni zastupnici, među kojima i gradonačelnik Napulja Luigi Magistris, sudjelovali su u prosvjedu uz udruge za zaštitu okoliša.

Prema podacima udruge Legambiente u 22 godine je više od 440 tvrtki smještenih uglavnom u središtu i na sjeveru zemlje zakopalo oko 10 milijuna tona industrijskog otpada u tom području.

Sudionicima su podijeljene 3 tone kruha od "zdravih proizvoda" s polja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter