Naprijed Hrvatska: Staviti u funkciju bivše vojne objekte

Istarski kandidati liste Naprijed Hrvatska (M. MIJOŠEK)
Istarski kandidati liste Naprijed Hrvatska (M. MIJOŠEK)

Na današnjoj konferenciji za novinare u Puli predstavljeni su istarski kandidati koje se nalaze na koalicijskoj listi Naprijed Hrvatska predvođenoj Progresivnim savezom Ive Josipovića.

Drugi na listi u 8. izbornoj jedinici Dino Kozlevac naglasio je da njihova lista pod brojem šest okuplja i Narodnu stranku - Reformiste, Stranku hrvatskih umirovljenika, Zeleni forum, Dubrovački demokratski sabor i Nezavisnu listu Slavka Linića.

- Našu listu čine ljudi koji imaju iskustva u politici i koji su se  prethodno dokazali u obnašanju vlasti, rekao je Kozlevac i kao temeljni program istaknuo razvoj i unaprjeđenje gospodarstva te razvoj gospodarskih projekata.

Kao neke od prioriteta naveo je dovršetak gradnje Istarskog ipsilona, završetak izgradnje nove pulske bolnice i stavljanje u funkciju bivših vojnih objekata u Istri.

- Nedopustivo je da nakon 25 godina ti objekti koji predstavljaju veliku vrijednost i mogli bi biti zamašnjak razvoja, i dalje stoje zapušteni i neiskorišteni, kazao je Kozlevac i naglasio da bivše vojne objekte prvenstveno treba staviti u funkciju gospodarstva i razvoja turizma. Rekao je da su kandidati s njihove liste dokazani ljevičari i socijaldemokrati koji svojim programima nude alternativu svim onim građanima koji su nezadovoljni funkcioniranjem ljevice i socijaldemokracije na današnjoj političkoj sceni.

Ticijan Peruško, koji je na listi zauzeo 11. mjesto, kazao je da država više ne može funkcionirati na postojećem principu.

- Naša je zemlja izuzetno bogata resursima i mogla bi postati pravi mladi gospodarski div Europe, no to nije. Novi princip decentralizacije i regionalizacije je put kojim se može pružiti prosperitet i razvoj naše zemlje. Na taj bi se način svakoj regiji omogućilo razvijanje komparativnih prednosti uz umrežavanje na razini Republike Hrvatske, što bi dovelo do gospodarskog uzleta koji svi željno iščekuju i obećavaju. Zalažemo se za to da regije preuzmu odgovornost vlastitog razvoja, a potrebno je decentralizirati funkcije da bi se novac poreznih obveznika uložio u segmente u kojima je to najpotrebnije te da bi regije na adekvatan način mogle razvijati školstvo, zdravstvo i socijalu, istaknuo je Peruško. 

Sedma na koalicijskoj listi Sanja Beba Bosnić apelirala je na veću participaciju žena u političkom odlučivanju, a kao jedan od prioriteta navela je Istru kao eko-regiju koja bi se kao takva brendirala na svjetskoj karti. U tom kontekstu, istaknula je, treba poticati izgradnju malih smještajnih kapaciteta, zaštitu i očuvanje zelenog pojasa te sustavni razvoj OPG-ova, ali i održivu poljoprivredu i ribarstvo. Sve to, navela je Bosnić, može rezultirati time da Istra u budućnosti  postane destinacija autohtonog i zdravog turizma.

Denis Martinčić, koji se na listi nalazi na 13. mjestu, pozvao je birače da im ukažu povjerenje podsjetivši da je nositelj liste bivši ministar financija Slavko Linić koji je, tvrdi, u svom mandatu  napravio reda, ponajprije zbog provođenja projekta fiskalizacije čime je spriječio utaju poreza i suzbio sivu ekonomiju. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter