Napreduju radovi u Puli: Kolektor u razini Torte

Izrada okna za budući rov
Izrada okna za budući rov

Izgradnja obalnog kolektora duž pulske rive napreduje, dapače radovi su sve intenzivniji. Nakon što je u potpunosti okončana dionica od zgrade Lučke kapetanije do semafora, odnosno križanja s Ulicom svetog Ivana, gdje su već položene cijevi kolektora i zatrpan je rov te su počeli radovi 50-ak metara prema Punti, gotovi su radovi i na dijelu od semafora prema ACI-jevoj marini, poznatoj Torti.

Na toj dionici nalazilo se nekoliko starih kanalizacijskih ispusta u more zbog kojih se i krenulo u izgradnju obalnog kolektora, kako bi se spriječilo daljnje zagađenje zaljeva. Polaganjem kolektora na dubini od šest metara te zatrpavanjem rova, na gradilištu su vidljivi samo budući otvori na koje će se nadograditi šahtovi. Kada projekt bude zgotovljen, bit će to jedini vidljiv dio sustava. Uz njih su za sada otvorene i armirane komore za ostale komunalne instalacije, prije svih vodovodne, koje su trenutno by-passom položene na nogostup duž rive da bi se vodom opskrbile zgrade duž ove dionice.

I dok radnici zajednice izvođača, zagrebačkog Viadukta, GP Krka i GK Varaždina, završavaju radove, njihove kolege u neposrednoj blizini iskopavaju već ograđeni rov, a koji metar dalje u zaštićenoj građevinskoj jami stvaraju se uvjeti za realizaciju okna u koje se polaže kolektor.

Neosporno je da će do Nove godine biti zgotovljen potez do zgrade Županije (bivše komande mornarice) jer se usporedo s navedenim radovima nastavlja i izrada zaštitne jame duž cijele dionice rive, prema ulazu za otok brodogradilišta Uljanik. Uskoro bi u potpunosti trebao biti gotov taj dio radova duž rive, budući da je prije nepunih deset dana bilo odrađeno 80 posto ovog dijela projekta. (G. ROJNIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter