Napreduju pripreme za izgradnju vrtića u Tinjanu

Simulacija budućeg tinjanskog vrtića
Simulacija budućeg tinjanskog vrtića

Najveći dio priprema za izgradnju novog tinjanskog vrtića je dovršen: projektantska kuća Modus pulskog arhitekta Bruna Nefata zgotovila je glavni projekt i prije nekoliko dana on je predan naručitelju, Općini Tinjan. S tim ključnim dokumentom u ruci općinska uprava već ovog tjedna pokreće postupak za dobivanje građevinske dozvole. S građevinskom dozvolom u ruci, naravno i sa svom drugom potrebnom popratnom dokumentacijom, mirno će se čekati lipanj kada bi trebao biti raspisan novi natječaj za mjeru 7.4 Europskog socijalnog fonda, gdje općina Tinjan očekuje dobiti potrebnih 1,22 milijuna eura za izgradnju novog vrtića.

Sada na dvije lokacije

Višegodišnji napori u nalaženju rješenja za novi tinjanski vrtić time se bliže kraju. Podsjetimo, zbog povećanog broja djece, sadašnji vrtić u Tinjanu, kao područni vrtić pazinskog DV-a Olga Ban, pohađa 41 dijete na dvije lokacije: veći broj djece je u zgradi tinjanske škole, a manji dio u prostoru bivšeg društvenog centra CMOK u općinskoj zgradi. Kako im je vrtić već godinama premali i neuvjetan, Tinjanci su različitim rješenjima pokušavali pokrenuti izgradnju novog, ali zbog raznih problema, od zemljišno-vlasničkih do financijskih, dosad im to nije uspijevalo.

Velik korak učinjen je dogovorom s Osnovnom školom i njenim osnivačem o korištenju dijela parcele sadašnje školske zgrade za izgradnju novog vrtića. Nakon toga stvari su krenule ubrzano: usuglašene su potrebe i napravljeno idejno rješenje koje se svima zainteresiranima dopalo, a na nekoliko sjednica Općinsko je vijeće donijelo potrebne odluke, uključujući i planiranje u ovogodišnjem proračunu 900.000 kuna potrebnog vlastitog udjela za moguće europsko natječajno financiranje (Fond pokriva 90 posto vrijednosti projekta, ostatak mora općina osigurati sama).

Prema završnoj verziji glavnoga projekta, novi se vrtić planira izgraditi na parceli površine 4.357 četvornih metara. Projekt je u potpunosti prilagođen državnom pedagoškom standardu te predviđa prostore za rad tri vrtićke jedinice (za djecu od 3 do 6 godina) i jedne jasličke jedinice (za djecu od 1 do 3 godine). Budući vrtić moći će pohađati 58 djece u vrtiću i 12 u jaslicama. Smještajni prostori za djecu okrenuti su k jugu i jugoistoku, prostor za svaku skupinu imat će i vlastite sanitarije, a gospodarski i tehnički prostori (kotlovnica, radionica, kuhinja) okrenuti su k sjeveru.

U sredini zgrade smjestit će se prostrana višenamjenska dvorana, a vani će biti natkrivena terasa za boravak djece na otvorenom za lošeg vremena. Površina za igru uredit će se i izvan zgrade, uz postojeću skupinu starih pinija. Cijela parcela bit će ograđena živicom i laganom metalnom ogradom, a na sjevernoj strani prema postojećoj cesti izgradit će se i potporni zid.

Useljenje sljedeće zime

Tinjanski načelnik Goran Hrvatin smatra da je dobivanje građevinske dozvole pitanje dana, a nakon prijave na natječaj Europskog socijalnog fonda u lipnju, uslijedit će ljeto ispunjeno napetim iščekivanjem, jer će rezultati natječaja biti poznati u ranu jesen. S građevinskom dozvolom u rukama i s odobrenim europskim financiranjem izgradnja će moći početi odmah na jesen i ako zima 2016./17. ne bude preoštra, u drugom polugodištu te odgojne godine tinjanska bi djeca mogla preseliti u novi vrtić. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter