Napreduje saniranje zgrade u Maksimijanovoj

Najugroženiji su stanovi desnog krila zgrade koji gledaju na cestu (N. LAZAREVIĆ)
Najugroženiji su stanovi desnog krila zgrade koji gledaju na cestu (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je utvrđeno da tone zbog narušene statike uslijed radova na obalnom kolektoru, ovog je proljeća započeto s radovima na statičkoj stabilizaciji zgrade u Maksimijanovoj 23. Sukladno preporuci iz Herculanee Pula, većina je stanara zbog zahtjevnih radova u zgradi pronašla privremeni smještaj na drugoj lokaciji. Ipak, nekolicina ih je ostala u zgradi, uglavnom iz razloga što je u jeku sezone bilo teško pronaći adekvatan alternativni smještaj.

Upravo nam stanari koji zgradu nisu napuštali za čitavo vrijeme provođenja dosadašnjih radova ističu kako je suradnja s izvođačima, odnosno naručiteljem Herculaneom Pula korektna.

Život u zgradi ovih je mjeseci naravno znatno otežan, ponajviše iz zdravstvenih uvjeta, jer se uslijed velikih građevinskih radova diže prašina, buka i slično, no ipak - više nije opasno, a to je najvažnije, doznajemo do stanara koji vele i da zasad nema novih pukotina. Paralelno se, s radovima injektiranja uređuje desno krilo zgrade, koje gleda prema cesti, a koje se nastoji dovesti u red kako bi se pogodovalo stanovanju. Također, adaptirat će se i stanovi koji su zaista pretrpjeli velika oštećenja. Zasad, spavaće sobe su djelomično sanirane, stoga još radova ondje predstoji, a u tijeku je injektiranje, prenijeli su nam svoja saznanja stanari te dodali da skele na zgradi nisu za fasadu, već potrebe koje iziskuje posao injektiranja.

Bilo je dana kad se je radilo i po 11 sati, no radnici inače imaju i radno vrijeme do 16 ili 17 sati, a rečeno nam je da bi radovi trebali biti okončani do sredine studenog, prenose nam stanari. Dodaju kako je bilo teško, ponekad kretanje primjerice po stubištu gotovo četveronoške, no tolerancije nije izostalo ni s njihove strane, vele.

Iz Herculanee Pula također priopćavaju kako radovi napreduju bez prekida, odnosno prema planu obrađenom kroz projektnu dokumentaciju. Dvije obitelji borave u zgradi za vrijeme sanacije, dok su ostali smještajno zbrinuti u zamjenskim stanovima.

Za obitelji koje su ostale u zgradi prioritetno se obavljaju završni radovi u stanovima, kako bi im se olakšao boravak u njima, priopćeno je iz Herculanee Pula. Podsjetimo da su na zgradi najprije obavljeni radovi na takozvanom podbetoniranju temelja. Upravo tijekom izvođenja tih radova utvrđeno je da su temelji u veoma lošem stanju, pa je zbog opreza te mjere predostrožnosti za stanare predviđeno njihovo privremeno preseljenje na drugu lokaciju. Iz Herculanee Pula naveli su prethodno kako je to bilo nužno kako bi se radovi maksimalno ubrzali, ali i radi sigurnosti. Preporučili su to nadležni projektanti, geomehaničari, statičari i izrađivači projekta. Direktor Herculanee Igor Stari također je ranije potvrdio kako je na zgradi postavljena mjerna oprema za kontinuirano praćenje pomaka te stabilnosti konstrukcije. Nakon betoniranja temelja, slijedi pristupanje izvedbi takozvanih mlaznih pilota ispod zgrade, na koje će se moći osloniti temelji. Time će i geotehnička stabilizacija zgrade biti dovršena. Sve aktivnosti i postupci na zgradi usklađeni su s uvjetima i zahtjevima Konzervatorskog odjela u Puli. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter