Napreduje projekt Utocište za beskucnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavanje Tjedna socijalnog rada zakljuceno je u ponedjeljak susretom predstavnika centara za socijalnu skrb iz Istarske županije i Obiteljskog centra s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Pula.

U organizaciji Udruge socijalnih radnika Istarske županije protekli tjedan su održani brojni dogadaji - druženje socijalnih radnika iz cijele Istre u Rocu, predstavljanje SOS mreže, potpisivanje partnerskih ugovora za programe osposobljavanja i rada volontera u Domu "Alfredo Štiglic" izmedu Sindikata umirovljenika Pula i Lige za borbu protiv raka Pula, uz podjelu volonterskih iskaznica.

Vesna Grubišic-Juhas, predsjednice udruge, kaže da je zakljuceno da ova profesija nije u dovoljnoj mjeri predstavljena kroz medije te se o socijalnim ustanovama piše i govori tek kada iskrsne neki problem i tada se, najcešce, prozivaju kao krivci. S druge strane, nitko ne zna kolika je "santa leda" iza tih problema i koji su poslovi uspješno odradeni.

- Prema novom zakonu o socijalnoj skrbi županije trebaju osnovati savjete za socijalnu skrb koji bi trebali izraditi socijalni plan i program pružanja usluga na nivou cijele županije, navela je Grubišic-Juhas te dodala da je u tom kontekstu i organizirana rasprava o beskucnicima.

Projekt "Utocište za beskucnike u Puli" okupljenima je predstavila Nevija Srdoc, ravnateljica pulskog CK-a, koji je njegov nositelj. Sve je zapocelo u veljaci kada je zbog ekstremno niskih temperatura i brojnih smrtnih slucajeva diljem Europe Stožer za zaštitu i spašavanje grada Pule donio odluku da se u prostorima nekadašnje Vile Marije interventno otvori prihvatilište za beskucnike. Grad je osigurao zaštitare i topli obrok za šticenike, dok su ostale potrebe "pokrili" donatori i brojni volonteri. Tijekom mjesec dana u prihvatilištu je bilo zbrinuto 20 osoba sa šireg podrucja Pule, Poreca i Buja, a danas ih je na novoj lokaciji njih devetero.

Nakon mjesec dana rada, osim Grada, podrškom se prikljucila i Istarska županija te su zapoceti dogovori da prihvatilište nastavi svoj rad na lokaciji u Valturskoj 61, i to u suradnji s Centrom za pomoc i njegu. Sredstva za uredenje prostora osigurali su Grad Pula (40 tisuca kuna), Istarska županija (20 tisuca), Grad Porec (deset tisuca), a ocekuje se i ukljucivanje Grada Pazina s deset tisuca kuna. Predložen je budžet projekta te se ceka definitivna potvrda Grada i županije. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter