Napravljena replika "zlatne krune" Henrika VIII.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 450 godina nakon što je krasila jednu od najpoznatijih britanskih kraljevskih glava, izgubljena kruna Henrika VIII. rekonstruirana je i izložena u bivšoj kraljevskoj palači u okolici Londona.

Kruna, koja je bila rastaljena 1649. kako bi se popunila vladina riznica nakon pobjede Olivera Cromwella nad kraljevim snagama u engleskom građanskom ratu, ponovno je napravljena po preciznim opisima i portretima iz doba Henrika VIII.

Zabilježena je kao "kraljeva zlatna kruna" u kraljevskom inventaru od 1521. godine, a na krunidbama su je nosila Henrikova djeca i nasljednici Edvard VI. i Marija I., a kasnije i kraljevi Jakov I. i Karlo I.

Replika teži tri kilograma i ukrašena je s 344 komada dragog kamenja i bisera. Kruna će biti izložena u Henrikovoj palači Hampton Courtu kada se ovoga mjeseca ponovno otvori kraljevska kapelica nakon sedam godina obnove.

Simone Sagi, glasnogovornica palače u Hamptonu, rekla je da se "zlatna kruna" rijetko pokazivala javnosti. "Nošena je samo na vrlo važne prigode, poput blagdana Bogojavljanja, i nosila se u procesiji prema kraljevskoj palači Hamptonu", rekla je agenciji Reuters. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter