Napravi mi 'Agripinu' ili 'Crispinu'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Faustina Maggiore", "Agripina", "Crispina", "Lucilla", "Antonia Mlada" nazivi su frizura koje su u anticko doba bile hit, a u cetvrtak su se izradivale i u lapidariju Arheološkog muzeja Istre u Puli, koji je na nekoliko sati postao frizerski salon.

Anticki frizeraj zapravo je bila radionica izrade rimskih ženskih frizura buducih frizerki, odnosno ucenica drugih i trecih razreda Strukovne škole iz Pule, pod mentorstvom uciteljice prakticne nastave Katje Velkavrh. Bilo je kao u frizerskom salonu - puno cešljeva, ukosnica i gelova koji su u modernoj verziji zamijenili šecer i vodu, koji su se koristili u anticko vrijeme.

Dok su buduce frizerke radile anticke frizure, buduce kozmeticarke, takoder polaznice Strukovne škole drugih i trecih razreda, pod mentorstvom uciteljice prakticne nastave Ivne Škoro, ukrašavale su djevojke antiknim make upom. A sve su to koordinirali profesori Strukovne škole Igor Šaponja i Jasmina Kuzmanovic.

Manekenke su pak bile ucenice i polaznice pulskog Doma za djecu, mladež i odrasle osobe s cerebralnom paralizom i drugim posebnim potrebama u pratnji keramicarke Jadranke Ostic te profesorica edukacijske rehabilitacije Gordane Pajca Grbin i Sanje Paic. Osim njih, u ulozi manekenki bile su i ucenice prvog razreda Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" iz Pule u pratnji profesorice Tatjane Brenko Reljanovic, koja je ovaj projekt i pokrenula.

Radionica je bila pun pogodak, spoj antickih tehnika i modernih djevojaka koje su na nekoliko sati izgledale kao ugledne Rimljanke kojima je nedostajala samo toga ili neka druga haljina u antickom stilu, a koje su ovog puta zamijenile trenirke i tenisice. Frizura s puno ukosnica, pletenica i zavijutaka, blijedi ten i žarkocrveni ruž - tako su izgledale ugledne Rimljanke.

- Frizure su bile zahtjevnije nego danas, ali nemam informacija što su koristili za kosu. Zanimljivo je da su je bojale u dvije nijanse plave. Djevojke su napravile frizure na osnovi slika s novcica i fotografija u muzeju, rekla je Velkavrh.

Muzej kao anticki salon zanimljiv je podsjetnik na to da su se žene oduvijek njegovale, a ovim je projektom zainteresirao polaznike da uvidom u prošlost stvaraju za buducnost. Sve je to nastalo zahvaljujuci suradnji Tatjane Brenko Reljanovic, voditeljice Edukacijskog odjela, i više muzejske pedagoginje i kustosice Giulije Codacci-Terlevic. (L. BAGAR; snimio M. ANGELINI)

Bumbarska frizura
Pravi hit anticke radionice frizura bila je tradicionalna ženska bumbarska frizura koju je izradila Mirella Dorliguzzo iz Vodnjana.- Nekad su se te frizure radile s vodom i šecerom, ali danas koristimo gel i lak za kosu, tako je lakše, rekla je Mirella, dok je manekenki Sari stavljala umetke od pletenice, prave anticke ukosnice i bumbarske naušnice.


Podijeli: Facebook Twiter