Naporna tjelovježba smanjuje plodnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje su trenirale gotovo svaki dan, cesto do iscrpljenosti, izložene su vecem riziku od pojave neplodnosti. Novo istraživanje s Norveškog sveucilišta za znanost i tehnologiju (NTNU) pokazuje da žensko tijelo nema dovoljno energije i za napornu tjelovježbu i za zacece novog života.

Uz poznate rizicne faktore koji otežavaju plodnost poput pušenja, stresa i alkohola ekstremna pretilost ili mršavost takoder mogu imati utjecaj. Poznato je da vrhunske sportašice imaju problema s polodnošcu više nego druge žene, no utjece li naporna tjelovježba i na one koje se ne bave vrhunskim sportom?



Strucnjaci s NTNU-a proucavali su gotovo 3.000 žena i otkrili da precesta i naporna tjelovježba smanjuje plodnost kod mladih žena. Srecom pad plodnosti trajao je samo u periodima napornih treninga tako da su s prestankom napornih vježbi mnoge sudionice istraživanja u više navrata postale sretne mame.

"Medu svim tim ženama pronašli smo 2 grupe koje su imale povecani rizik neplodnosti. One koje su trenirale gotovo svaki dan i one koje su trenirale dok ne bi bile sasvim iscrpljene. One koje su prakticirale i jedno i drugo imale su naveci rizik od neplodnosti," rekla je dr. Sigridur Lara Gudmundsdottir s NTNU-a.



Zanimljivo je da se ovaj rizican faktor posebno isticao kod žena mladih od 30. Žene koje su trenirale gotovo svaki dan imale su 3,5 puta veci rizik od neplodnosti nego žene koje uopce nisu prakticirale tjelovježbu.
Kod žena koje su vježbale umjereno ili tek povremeno znanstvenici nisu našli dokaze o ikakvom padu plodnosti.

Ipak dr. Gudmundsdottir kaže da žene koje žele zatrudnjeti ne bi trebale sasvim odustati od tjelovježbe: "Mislimo da tjelesna aktivnost na izrazito visokoj ili izrazito niskoj razini ima negativan utjecaj na plodnost, korisna je samo umjerena tjelovježba."


Podijeli: Facebook Twiter