Napolitano započeo hitne konzultacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva mjeseca od talijanskih parlamentarnih izbora s neriješenim rezultatom, novi stari predsjednik Giorgio Napolitano počeo je u utorak hitne razgovore s predstavnicima stranaka kako bi što prije imenovao premijera i okončao političku paralizu zemlje te umirio talijanske partnere u eurozoni.

Pošto je u ponedjeljak prisegnuo na drugi i neželjeni predsjednički mandat, 87-godišnji Napolitano najavio je brze konzultacije koje je i počeo u utorak prijepodne, s time da je za svakog sugovornika, vođu kluba zastupnika u donjem ili gornjem domu, namijenio samo pola sata. U nastupnu govoru u ponedjeljak Napolitano je istaknuo svoju žrtvu i otvoreno kritizirao stranke.

"Dužnost mi je govoriti otvoreno. Suočim li se opet s istom nepopustljivošću na koju sam nailazio, neću oklijevati povući poteze", jasno je upozorio da će podnijeti ostavku ne budu li lideri spremni na dogovor. Italija nije uspjela formirati vladu jer parlamentarni izbori u veljači nisu niti jednoj koaliciji ili stranci osigurali dovoljnu parlamentarnu većinu za sastavljanje vlade.

Napolitano je strankama prigovorio što su propustile reformirati disfunkcionalni izborni zakon i optužio ih za "dugi niz propusta, pogrešaka, opstrukcija", za "neodgovornost". Predsjednik Talijanske Republike tako bi mogao čak imenovati premijera i zadužiti ga da formira široku koaliciju u roku od jednog dana. Vjeruje se da bi to mogao biti Giuliano Amato, 75-godišnji političar iz lijevog centra koji je već dvaput bio premijer, no danas nije zastupnik u parlamentu.

Najviše glasova na izborima 24. i 25. veljače osvojio je blok lijevog centra (PD) na čelu s Pierom Luigijem Bersanijem, no nedovoljno da sam formira koaliciju. Nije se uspio dogovoriti o sastavljanju vlade s vođom desnog centra Silvijem Berlusconijem (PDL). Berlusconi je najavio da će u koaliciju samo ako dobije svoj dio kolača.

No ako bi ljevica i desnica i sastavile valdu, u njoj ne bi bili članovi trećeg bloka, antistranke Pokret 5 zvijezda koji je okupio milijune razočarane tradicionalnim političkim strankama. Vođa pokreta, populist i komičar Beppe Grillo, najavio je da neće s njima već će ući u oporbu i tvrdi da će bilo koja nova vlada proizašla iz tih pregovora samo štititi stare interese diskreditirane elite. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter