Napolitano u Zagrebu o talijanskoj krizi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza koja prijeti Italiji sasvim je zasjenila sva ostala pitanja tijekom boravka talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana u Hrvatskoj u cetvrtak. Ne samo da je zbog krize skratio svoj posjet na samo jedan dan, nego je i talijanske novinare koji su doputovali s njim zanimala jedino ta tema pa je Napolitano usred Pantovcaka komentirao rebalans talijanskog proracuna i 40 milijardi eura vrijedne rezove u javnoj potrošnji.

- To su nužne, neizbježne mjere koje se moraju poduzeti da bi se ucvrstila financijska stabilnost zemlje, što je u ovom trenutku najvažnije, zajedno s ostvarivanjem gospodarskog rasta u cilju vece konkurentnosti talijanskog gospodarstva, kazao je Napolitano nakon sastanka sa svojim domacinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem.

Povrat imovine

Hrvatske novinare zanimalo je, pak, drugo aktualno pitanje u odnosima dviju zemalja: povrat imovine oduzete nakon Drugog svjetskog rata koji je, izmjenama zakona prošlog tjedna, hrvatska Vlada omogucila i stranim državljanima. No, umjesto Napolitana, na to je pitanje odgovorio hrvatski predsjednik.

- Povijest se ne može promijeniti, ali treba ispoštovati ono što je dogovoreno medudržavnim sporazumima i pravo na obeštecenje ili povrat imovine imaju svi koji su bili ošteceni, smatra Josipovic.

- Talijanski, ali i svi drugi državljani koji nisu obuhvaceni Osimskim sporazumima imaju pravo na povrat imovine i tu nece biti nikakve diskriminacije, što je potvrdeno i odlukom Ustavnog suda RH, istaknuo je predsjednik, napomenuvši da je "za našu demokraciju, za naše gospodarstvo i za moralni ustroj našeg društva važno da se obeštete svi kojima je imovina oduzeta". Napolitano se s njegovim stavom unaprijed složio.

Odlicni odnosi

Dvojica predsjednika smatraju da su politicki odnosi Italije i Hrvatske odlicni, a da su i gospodarski odnosi na vrlo visokoj razini. Ipak, razgovarali su o širenju gospodarske suradnje te o manjinama, važnosti etnickih Talijana u Hrvatskoj, kao i o razmjerno brojnoj hrvatskoj manjini u Italiji.

- Sjetili smo se i nekih teških trenutaka zajednicke povijesti, a ja sam izrazio zadovoljstvo cinjenicom da je Italija prihvatila placanje odštete prema Osimskim sporazumima, istaknuo je Josipovic. Njegov talijanski kolega zadovoljan je, pak, stalnim zbližavanjem Italije i južnoslavenskih susjeda.

- Na putu smo velike pomirbe izmedu Italije, Hrvatske i Slovenije na ovom jadranskom podrucju koje je doživjelo strašne, krvave stvari, koje su uzrokovale puno boli i teške posljedice, porucio je Napolitano. (N. BOŽIC, I. FRLAN/Novi list)


Zahvale premijerke Kosor

Premijerka Jadranka Kosor sastala se takoder s Napolitanom. U prijateljskom razgovoru zahvalila je na potpori od osamostaljenja pa sve do danas u završetku pregovora za ulazak u Europsku uniju. Podsjetila je da je prvi državnik koji je posjetio samostalnu Hrvatsku bio upravo talijanski predsjednik, što potvrduje cvrsto i neraskidivo prijateljstvo izmedu dviju zemalja, navodi se u priopcenju iz Vladina ureda za odnose s javnošcu. (H)


Podijeli: Facebook Twiter