Napolitano otkazao večeru sa Steinbrueckom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano otkazao je večeru s čelnikom njemačkih socijaldemokrata (SPD) Peerom Steinbrueckom pošto je taj njemački političar nazvao klaunima bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija i komičara Beppa Grilla koji je zašao u politiku i zauzeo treće mjesto na izborima.

Steinbrueckov glasnogovornik rekao je da je socijaldemokratski čelnik shvatio poruku talijanskog predsjednika koji je s njime trebao večerati u srijedu u sklopu službenog posjeta Njemačkoj. 

Steinbrueck, koji je politički suparnik njemačke kancelarke Angele Merkel na ovogodišnjim izborima i u slučaju pobjede SPD-a postat će kancelar,  poznat je kao političar "bez dlake na jeziku". U utorak navečer je rekao da je zgrožen činjenicom da su na izborima u Italiji dobro prošla dvojica klaunova, jasno dajući do znanja da misli na Grilla i Berlusconija.

U Italiji teško do dogovora

Populistički čelnik Beppe Grillo, koji je osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, rekao je u srijedu da će podržati individualne mjere u parlamentu, ali neće dati povjerenje niti jednoj vladi koju bi vodile tradicionalne stranke.

Grillo je naveo na društvenoj mreži Twitter da "Stranka 5 zvjezdica neće dati povjerenje lijevom centru Demokratske stranke, niti bilo kojoj drugoj, te da će se njegov pokret koji ima 109 zastupnika i 54 senatora, izjasniti za zakone koji odražavaju njegov program, bez obzira tko ih predlaže". 

Lijevi centar je dobio najviše mjesta u parlamentu, ali nema većinu da bi sastavio vladu. Demokratska stranka Pier Luigi Bersanija je vrlo oprezna prema Grillovoj stranci. Pokret 5 zvjezdica dao je na znanje da će svaki dogovor biti teško moguć. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter