Napolitano kaže da je presuda Berlusconiju konačna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano odbacio je svaku mogućnost promjene presude Silviju Berlusconiju za utaju poreza i oštro upozorio njegovu stranku da zbog tog slučaja ne pokušava srušiti vladu.

Napolitanova izjava da zakon treba dosljedno poštivati ugasila je nade Berlusconijeve stranke Naroda slobode (PDL) da bi šef države mogao pronaći način koji bi omogućio da bivši premijer ostane na čelu desnog centra unatoč dosuđenoj zatvorskoj kazni.

- Bilo koja pravomoćna presuda i obveza da ju se mora izvršiti, ne može se više razmatrati, rekao je Napolitano u utorak u priopćenju i upozorio da se ne izaziva "fatalna" kriza u vladi lijevog centra premijera Enrica Lette, u vrijeme kada je Italija suočena s najdubljom poratnom recesijom.

Berlusconijeva starija kći Marina (47), koja vodi njegovo poslovno carstvo vrijedno 6,6 milijardi eura, odbacila je nagađanja da bi mogla zamijeniti oca na čelu FDL-a.

Vrhovni sud potvrdio je ovoga mjeseca kaznu Berlusconiju od četiri godine zatvora, koja je preinačena u jednu godinu, zbog utaje poreza u njegovoj medijskoj tvrtki Mediaset.

Napolitano je dodao kako se ne očekuje da Berlusconi odsluži kaznu u zatvoru. Zbog svojih godina, multimilijarder i političar vjerojatno će ju "odraditi" u kućnom pritvoru ili kroz društveno koristan rad. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter