Napolitano isključio mogućnost novih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano danas je isključio mogućnost sazivanja novih izbora, dok se stranke i dalje natežu i svađaju oko formiranja vlade, izvješćuje Reuters i podsjeća da su rezultati nedavno održanih parlamentarnih izbora doveli zemlju u pat poziciju jer niti jedna stranka nema dovoljnu većinu.

Govoreći tijekom posjeta Berlinu Napolitano je kazao da je Italiji potrebna stabilna vlada te da se novi izbori trenutno ne mogu održati.

- Ne zanima me ponovni povratak na birališta, kazao je Napolitano novinarima na margini događanja na sveučilištu Humboldt. Napolitanov mandat završava sredinom svibnja, no uvjeren je da će i njegov nasljednik biti jednako protiv sazivanja novih izbora.

- Sumnjam da će novi predsjednik jedino misliti o novim izborima. Moramo vidjeti kako Italiji podariti novu vladu, dodao je Napolitano.

Pier Luigi Bersani, čelnik Demokratske stranke (PD) čija koalicija lijevog centra ima većinu u donjem, zastupničkom domu ali ne kontrolira senat, gornji dom parlamenta, isključuje kao rješenje "veliku koaliciju" s desnim centrom Silvija Berlusconija.

Pokret 5 zvjezdica Beppea Grilla, koji je najjača pojedinačna stranka u zemlji i treća po snazi politička grupacija, isključio je pak svaku mogućnost da bilo kojoj stranci pokloni povjerenje, uz poruku da su spremni dati potporu pojedinačnim zakonima. Bersanija je Grillo nazvao "mrtvacem koji govori" i ocijenio da sljedeća vlada neće trajati više od godinu dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter