Napolitano i Josipović vesele se suradnji unutar EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano čestitao je u nedjelju Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, prigodom susreta s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, a oba su predsjednika istaknula kako se vesele zajedničkoj suradnji unutar bloka, rečeno je Hini iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Josipović posjetio je Napolitana, koji je stigao u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU, u hotelu Esplanade.

U kratkom susretu koji je nastavak dijaloga dvojice predsjednika utvrđeni su izvrsni odnosi dviju zemalja. Napolitano je čestitao Hrvatskoj te su oba predsjednika istaknula kako se vesele zajedničkoj suradnji unutar EU-a, dodao je isti izvor.

Talijanski ezuli pozdravljaju brisanje granica s Hrvatskom

Udruga ezula koja predstavlja Talijane porijeklom iz Istre, Dalmacije i Rijeke, Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia (ANVGD), u svojoj je izjavi u nedjelju pozdravila ulazak Hrvatske u Europsku uniju kao "povijesno i pravno pozitivan događaj" koji ukida granicu koja ih je dijelila od njihovih rodnih zemalja, a Furio Radin, predstavnik talijanske manjine u Hrvatskoj, za agenciju ANSA, podsjetio je da se talijanska zajednica u Hrvatskoj uvijek zalagala za ulazak Hrvatske u EU jer uklanja granice koje smatra "neprirodnim".

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je "povijesno i pravno pozitivan događaj jer briše posljednju granicu koja je od Europe dijelila njihove rodne zemlje koje su uvijek kulturalno pripadale zapadnoj Europi, još od najstarijih razdoblja", ocijenio je ANVGD u svojoj izjavi u nedjelju.

"Tako se konačno zatvara jedan nesretan krug mržnji i neprijateljstva koji je svoju kulminaciju za narod Istre, Rijeke i Dalmacije doživio u pokoljima u fojbama, represiji Titovog režima, egzodusu 350.000 Talijana, ispraznivši za 90 posto jednu regiju koju je tisućljećima mirno nastanjivalo njeno autohtono stanovništvo. Pad te posljednje granice vraća u krug europskih država i bivše talijanske i venecijanske zemlje koje je mirovni sporazum iz 1947. oduzeo majci domovini", ocjenjuje udruga talijanskih ezula, odnosno optanata s područja Slovenije i Hrvatske.

Zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru i čelnik Talijanske unije Rijeke i Istre, Furio Radin, za agenciju ANSA je izjavio da su Talijani u Hrvatskoj "uvijek željeli pristupanje Europskoj uniji" te da "od sutra više neće biti granice koja je ometala normalnu komunikaciju, onu ljudsku, trgovinsku i kulturalnu, s našom majkom domovinom, Italijom".

Talijani u Istri su iz dva temeljna motiva uvijek željeli ući u Europu, objašnjava Radin. "Na prvom mjestu zato što će biti prevladana granica koju smo vidjeli kao neprirodnu, koja je desetljećima ometala komunikaciju između Pule, Kopra, Trsta, što predstavlja naš glavni put ljudskih, trgovinskih i kulturalnih odnosa, te će od sutra Talijani u Hrvatskoj biti bliži našoj kulturalnoj majci domovini, Italiji".

"Radi se o duhovnim vrijednostima koje bi, i da su jedine bez brojnih materijalnih aspekata pripadnosti EU-u, bile dovoljne same za sebe", dodao je Radin. (Hina/ANSA)


Podijeli: Facebook Twiter