Napoleonovo moskovsko pismo o Kremlju na dražbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjesto godina staro pismo Napoleona Bonapartea u kojem je obećao da će raznijeti Kremlj trebalo bi uskoro biti ponuđeno na aukciji.

Pismo datira iz Napoleonove neuspješne invazije na Rusiju početkom 19. stoljeća, a napisano je u šiframa za njegovog ministra vanjskih poslova u Parizu.

U prvom redu pisma piše: "Na 22-og ću u 03:00 sata raznijeti Kremlj". Pismo se prodaje zajedno s dešifriranim transkriptom.

Očekuje se da će prodaja pobuditi znatan interes, izvještava BBC-a iz Pariza.

Pismo je Napoleon napisao ministru vanjskih poslova Bernard-Hugues Maretu godine 1812., uz prijepis načinjen u Parizu nekoliko dana kasnije.

U njemu francuski car otkriva svoje nezadovoljstvo ruskom kampanjom, svojom vojskom opustošenom bolestima, hladnoćom i glađu u vrijeme kada se već povlače iz Moskve.

"Moja konjica je ruinirana, puno konja ugiba. Osigurajte da ih kupimo što više, čim je prije moguće", napisao je također.

Napoleon je održao obećanje da će raznijeti moskovski Kremlj, uništavajući njegove zidine i kule prije povlačenja sa svojom vojskom, s kojim je počelo opadanje njegove moći, što će dovesti do abdikacije i progonstva samo dvije godine kasnije.

Jean Christophe Chataignier, direktor aukcijske kuće Osenat koja pismo daje na prodaju, rekao je da su kodirana pisma "vrlo rijetka", te da očekuje da će postići cijenu između 10.000 i 15.000 eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter