Napokon zašticen istarski pršut

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na telefaks pazinskog ureda županijskog procelnika za poljoprivredu Milana Antolovica u utorak je stigla dugoocekivana dobra vijest: dokument s potpisom ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Cobankovica, kojim se izdaje pravomocno rješenje o registraciji oznake izvornosti za istarski pršut. Time je formalno i zakonski okoncana prava epopeja koja je trajala još od 1998. godine, i u koju je utrošeno sveukupno 1,8 milijuna kuna!

Istarski pršut postao je prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopce koji je u Hrvatskoj zašticen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije.

Zato što je poslužio kao svojevrsni pokusni kunic za dugacku listu prehrambenih proizvoda koji "cekaju u redu" za registraciju oznake izvornosti ili geografskog podrijetla, ali su njihove procedure bile stopirane dok se ne vidi kako ce završiti ova koja je bila najbolje pripremljena i argumentirana, postupak zaštite istarskog pršuta toliko se otegnuo.

K tome, istarski je pršut morao pretrpjeti i niz izmjena zakona, kao i promjene u nadležnosti državnih tijela za provodenje postupaka zaštite, pa je primjerice samo posljednja verzija njegove specifikacije, nakon što je ona dovršena i u obliku dokumenta predana Ministarstvu krajem prosinca 2008. godine, kasnije morala biti mijenjana cak 14 puta!

I kad je jesenas izgledalo da ce postupak napokon doci svome kraju, još ga je na neko vrijeme produljila žalba tvrtke Kras Istra d.o.o. iz Buja (rijec je o tvrtki-kceri poznatog slovenskog proizvodaca suhomesnatih proizvoda Kras iz Sežane). Kras se žalio da bi registracija istarskog pršuta ugrozila plasman njihovog proizvoda s nazivom "istrski pršut" na hrvatskom tržištu, no hrvatsko Povjerenstvo za registraciju oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla je prigovor Krasa odbacilo, štoviše ustvrdivši da je slovenski "istrski pršut" na hrvatskom tržištu prisutan - nelegalno!

Formalni primatelj ove oznake izvornosti je Udruga proizvodaca istarskog pršuta sa sjedištem u Pazinu, a primjenu oznake izvornosti nadzirat ce ovlaštena certifikacijska tvrtka Biotechnicon iz Zagreba. Dobivanje oznake izvornosti znaci da ce se nadzirati cjelokupna proizvodnja i sljedivost svih sirovina od kojih nastaje istarski pršut kao konacan proizvod, od hrane korištene u ishrani svinja, preko uzgoja krmaca, proizvodnje odojaka, tova tovljenika, uvjeta klanja te naposljetku same prerade mesa.

Samo pršuti za koje certifikacijska kuca utvrdi da su u njihovoj proizvodnji poštivane sve odredbe specifikacije, smjet ce nositi oznaku izvornosti, koja ce se utiskivati vrucim žigom na kožnu "manžetu" (nogicu) pršuta koji su u pršutani proveli najmanje godinu dana. I najvažnije: samo takvi pršuti ce na tržištu moci nositi naziv "istarski pršut".


Podijeli: Facebook Twiter