Napokon odšteta vlasnicima zemljišta u slivu Butonige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prvih radova na akumulaciji Butoniga, vodnom resursu ključnom za stabilnu vodoopskrbu u ljetnoj sezoni, prošlo je punih 35 godina, no nevjerojatno je da još uvijek ima vlasnika koji nisu obeštećeni za potopljeno zemljište.

Procjenjuje se da je veći dio zemljišta riješen te je preostalo još riješiti oko pet posto, otprilike 13 hektara, odnosno naknadu potražuje još oko 25 vlasnika. Nakon godina borbe za vlastita prava, vlasnici nekretnina u slivu akumulacije koji su 2006. godine osnovali Inicijativni odbor Pravica, čini se da će konačno dočekati - pravicu.

Potvrdio je to i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić tijekom prošlotjednog boravka u selu Marčenegla nedaleko od Butonige gdje je izjavio da su u Hrvatskim vodama svjesni da je preostalo zemljište koje nije otkupljeno od 1978. godine potrebno otkupiti. Hrvatske vode od vlasnika zemljišta otkupit će sve nekretnine do kote 45 metara nad morem, po tržišnoj cijeni koju će utvrditi ovlašteni sudski vještak, a Hrvatske vode podmirit će i troškove vještačenja.

Godinama nije bilo političke volje za rješavanje ovog problema, a vlasnici su, kaže predstavnik Pravice Darko Kranjčić, bili posebno revoltirani jer nekadašnji direktor riječkog Vodno-gospodarskog odjela Gordan Gašparović nije prihvatio niti jedan razgovor s predstavnicima Pravice.

No promijenila se vlast u državi, zapuhali su neki novi vjetrovi i konačno je uspostavljen dijalog, i to zahvaljujući u prvom redu Plišiću, ali i drugim predstavnicima Hrvatskih voda.

Održano je nekoliko sastanaka tako su početkom travnja neki vlasnici nekretnina koji su preklani pred Općinskim sudom u Pazinu pokrenuli parnične postupke radi naknade štete zbog izgubljene zarade uslijed nemogućnosti iskorištavanja potopljenih nekretnina, prihvatili prijedlog Hrvatskih voda o sklapanju sudske nagodbe. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter