Naplavine iz Poa na plažama i u luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnike je na aktualnom satu Gradskog vijeca Rovinja ponajviše zanimala ekologija. Ambretta Medelin (IDS) pitala je što se poduzima da se na pocetku sezonskog rada Zabavnog centra Monvi sprijeci onecišcenje prostora oko centra do ulaza u park-šumu Zlatni rt.

Direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga odgovorio je da se nedjeljom ujutro pojacavaju ekipe koje idu u cišcenje tog podrucja. Zbog limitiranih sredstava, ove se godine nece zaposliti dodatni sezonski cistaci, ali nastojat ce se pravovremeno reagirati. Sa zakupcima Monvija dogovoreno je da ce se i oni ukljucivati u cišcenje.

Paliaga je dodao da im ove godine posebnu brigu zadaju plaže, koje se stalno ciste, ali i brzo pune naplavinama. Pojašnjenje je dao ravnatelj Lucke uprave Donald Schiozzi, kojeg je Davor Žufic (IDS) pitao zašto se ne uspijeva (p)ocistiti gradska luka.

Po Schiozziju, rijec je o posljedicama velikih kiša i visokog vodostaja rijeke Po kojom u more stiže puno naplavina. Vjetrovi s mora donose naplavine do nas pa iako se obala i luka stalno ciste, ne uspijeva se sve ocistiti. Djelatnici Lucke uprave iz mora su, uz ostalo, izvukli i puno balvana.

Na pitanje nezavisnog vijecnika Bruna Poropata o prepunom deponiju gradevinskog otpada pokraj Turnine, Paliaga je rekao da se tamo privremeno odlaže iskop s gradilišta hotela Lone na Monte Muliniju. Odloženi iskop trebao bi se samljeti i ponovno upotrijebiti.

Naglasio je da je Komunalni servis preuzeo taj deponij 2008. godine i da je dobrano napunjen. Zbog toga je od Grada zatražena završna kota do koje ce se puniti, a usto su poceli tražiti novu lokaciju.

Na Poropatovo pitanje koje su mogucnosti zbrinjavanja biološkog otpada Paliaga je rekao da iskustva država koje prednjace u recikliranju pokazuju da je ono neisplativo u gradovima koji imaju manje od 30 tisuca stanovnika. Stoga Komunalni servis besplatno dijeli kompostere, kojima gradani sami zbrinjavaju svoj biološki otpad te potom koriste kompost za svoje vrtove. Dosad ih je podijeljeno više od 300.


Podijeli: Facebook Twiter