Naplatom zdravstvene iskaznice do 100 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedina besplatna isprava ili kartica koju su gradani Hrvatske do sada imali - zdravstvena iskaznica - u sklopu zdravstvene reforme odlazi u povijest i dobila je svoju cijenu pa ce koštati 25 kuna. Dosad su Hrvati placali izradu osobnih iskaznica, vozackih dozvola, kartica za tekuce racune, izvadaka iz maticnih knjiga umrlih ili rodenih, krsni ili vjencani list, ali je zdravstvena iskaznica, cak i nakon uvodenja skupljih plasticnih, bila besplatna.

No, Ministarstvo zdravstva odlucilo je uvesti pametnu iskaznicu na kojoj ce biti cip i koja ce sadržavati podatke o krvnoj grupi, kronicnoj terapiji i takva ce iskaznica svakog osiguranika koštati 25 kuna. Pravilnik o cijeni pametne, plave, iskaznice donio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ali kad ce ona biti uvedena nitko još sa sigurnošcu ne zna. No, na taj nacin HZZO, koji od radnika godišnje ubire više od 18 milijardi kuna zdravstvenih doprinosa, zaradit ce dodatno od gradana više od sto milijuna kuna.

- Rijec je o naprednijoj i modernijoj zdravstvenoj iskaznici, a 25 kuna je trošak izrade i plastike za takvu moderniju i funkcionalniju iskaznicu, pojasnili su iz HZZO-a razloge zbog kojih ce besplatna iskaznica otici u povijest. Kad ce nova pametna iskaznica koju ce u jednom trenutku dobiti svi osiguranici poceti vrijediti nisu otkrili, pa to može biti za pola godine, godinu ili pet godina. No, koliko ce ona gradane koštati u HZZO-u vec znaju. Vjerojatno na osnovu toga što je dio zdravstvenih djelatnika vec kao pilot projekt dobio takvu iskaznicu.

Zanimljivo je da je u istom broju Narodnih novina, u kojem se najavljuje cijena zdravstvene iskaznice iz buducnosti, objavljen i pravilnik po kojem se mijenja sadašnja bijela, manje pametna i besplatna iskaznica. Prema tom pravilniku »nova« bijela iskaznica postaje trajnom odnosno vrijedi najmanje pet godina i više se nece morati mijenjati svaki put kad osiguranik promijeni poslodavca ili se promijeni njegov status, primjerice ako se nakon studiranja zaposli ili ako nakon nekoliko godina rada ostane bez posla. Nova, bijela iskaznica i dalje ce biti besplatna i gradani je nece morati zatražiti sve dok im vrijedi sadašnja iskaznica, osim ako se nije promijenio njihov poslodavac ili status ubilježen na toj staroj ispravi.


Podijeli: Facebook Twiter