Naplatom parkinga do obnove Huma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Humu se uoči Uskrsa otvara nova parkirališna sezona. Nevjerojatno, ali istinito, humsko parkiralište jedino je na sjeveru Istre s naplatom parkiranja koja je uvedena 2012. godine. Parkiralištem upravlja i naplatu provodi gradska komunalna firma Park u koordinaciji s Udrugom Hum. Za naplatu parkiranja zapošljava studente preko studentskog servisa, a to će biti model zapošljavanja i tijekom ovogodišnje, treće parkirališne sezone. Cijena dnevne parkirne karte, ujedno i razglednice za automobile, je deset kuna, za autobuse osamdeset, mini buseve pedeset, a za motore sedam kuna.

U Parku su, kaže direktorica Ervina Kisiček, zadovoljni financijskim efektom. U prvoj parkirališnoj sezoni prihod je iznosio 120.000 kuna, a lani se s naplatom počelo mjesec dana ranije te je prihod bio 118.000 kuna. Prihod ostvaren naplatom parkiranja namjenski se koristi za održavanje humskog parkirališta i drugih javnih površina te za obnovu i revitalizaciju Huma.

Zadovoljan je i Aleksandar Merlak, predsjednik Udruge Hum koja je inicirala, a buzetsko Gradsko vijeće formalnom odlukom reguliralo, uvođenje naplate parkirališta sezonskog karaktera. Dijelom sredstava, kaže Merlak, uspjelo se sanirati put koji vodi uz humske zidine, a u planu je sanirati krov gradske Polače. Želja je Humljana izgraditi sanitarije jer na parkiralištu imaju samo mobilne sanitarne WC kabine.

Hum je godinama muku mučio s parkirališnim prostorom, posebno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, sve dok Grad Buzet prije četiri godine nije potpisao sporazum s Porečkom i pulskom biskupijom kojim biskupija daje gradu na korištenje zemljište ispod humskog groblja na razdoblje od 15 godina, uz mogućnost produženja. Grad se obvezao da će na njemu urediti parkiralište i nastaviti s ulaganjem u očuvanje i održavanje crkvene baštine na buzetskom području. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter