Naplatit će 8,5 mil. kn naknade od Rockwoola

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Prošlogodišnji proračun Općine Pićan ostvaren je u iznosu od 7,1 milijun kuna od planiranih 9 milijuna. Prihodi poslovanja ostvareni su u iznosu od 7 milijuna a, ostalih 130 tisuća kuna su prihodi od prodaje nefinancijske imovine, rečeno je  na preksinoć održanoj sjednici općinskog vijeća. Rashodi poslovanja iznose 6,4 milijuna kuna, a rashodi za nabavku nefinancijske imovine 2,6 milijuna, stoga je ostvarena negativna razlika između prihoda i rashoda  u iznosu od 2 milijuna. Manjak je djelomično pokriven, prenesenim viškom prihoda od 1,2 milijuna kuna iz prethodnih godina.

Iako se Općina prošle godine nije zaduživala, u školstvo je utrošeno premalo, samo 135 tisuća kuna, napomenuo je vijećnik Fabrizio Lukež (ID) te dodao da mi u svoju djecu ne ulažemo. Predlagali smo sufinanciranje prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce, ostvaren je tek jedan mali dio toga, udžbenici su se plaćali 50 posto, a moglo se ulagati  puno više, rekao je Lukež i predložio da bi se ubuduće sredstva za školstvo mogla znatno povećati.

Vijećnik Branko Ružić (ID), prigovorio je na nestručno planiran proračun, koji je prije rebalansa projiciran gotovo u dvostruko većem iznosu. Predsjednik Vijeća, Silvan Juran (IDS) pojasnio je kako je to zbog dugovanja tvrtke Rockwool s kojom Općina vodi sudski spor koji je u međuvremenu riješen u korist Općine. Sada se čeka samo na pravomoćnost presude. Općina nije bila u mogućnosti naplatiti komunalnu naknadu od Rockwoola u iznosu od 8,5 milijuna kuna pa se vodio sudski spor. Na sjednici je vijećnicima podijeljen zapisnik riječkog Upravnog suda od 1. travnja ove godine kojim se odbacuje tužba tvornice Rockwool te bi to dugovanje ako presuda postane pravomoćna bilo naplaćeno kao što se u proračunu i predviđalo.

Na kraju stručnog  obrazloženja i kraće rasprave, za godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine Pićan za 2015., glasalo je sedam  vijećnika od njih jedanaest. (K. Š. PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter