Naplatili im RTV pretplatu za autoradio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jeste li ikada razmišljali o tome da biste za radioprijemnik u svojem automobilu trebali placati RTV pretplatu? Vjerojatno vas ovo pitanje ne zanima previše, kao što donedavno nije zanimalo niti Anu Mariju i Matiju Žganjara, slovenske vlasnike vikendice u okolici Peroja, sve dok im 9. srpnja na vrata nisu pokucala dvojica mladica koji su se predstavili kao inkasatori HRT-a.

Inkasatori su tada u kuci zatekli samo sina Mateja, a nakon što su se legitimirali rekli su mu da je obveznik placanja RTV pristojbe. Ovaj im je odgovorio da je strani državljanin koji živi u Sloveniji te da vikendica nema elektricnu struju niti televizor, na što su HRT-ovci kazali da onda mora platiti pristojbu za radioprijemnik u - automobilu!

- Kad je rekao da ne želi platiti, poceli su mu prijetiti da ce zvati policiju, kao da je kriminalac, a policijom su zaprijetili i drugim stranim gostima koji su ovdje boravili u vikendicama, objašnjava nam majka Ana Marija.

Rasprava je završila ispisivanjem uplatnice za razdoblje od lipnja do kolovoza prema kojoj se mora platiti "dugovanje" u iznosu od 240 kuna. I k tome, kako piše, za posjedovanje televizora. Obitelj Žganjar je, u strahu od posljedica, platila iznos naveden na uplatnici. Kako smo doznali, desetak je vikendaša tog dana, nakon rasprave i prijetnji policijom, dobilo iste uplatnice za placanje radiotelevizijske pristojbe iako njihovo naselje nema niti prikljucak za elektricnu energiju.

Kad smo nazvali Odjel pristojbe HRT-a, najprije su nas uputili na Clanak 53. Zakona o HRT-u i odredbu da su vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika na podrucju Republike Hrvatske dužni placati pristojbu.

Pojašnjenje te opcenite odredbe, kao i komentar na perojski slucaj, zatražili smo od glasnogovornika HRT-a Danka Družijanica koji nam je, nakon konzultacija, jasno kazao da strani državljani, pa bili oni i vlasnici kuca za odmor, koji borave u Hrvatskoj i koji posjeduju radijski prijemnik samo u automobilu, nisu obveznici RTV pristojbe. Pristojbu ne moraju placati ni turisti koji su u tranzitu kroz Hrvatsku.

Kazao nam je i to da Odjel za pristojbu HRT-a nakon naše dojave vec ispituje okolnosti konkretnog slucaja zbog kojeg smo ga kontaktirali. (Piše Petra LUKEŽ)

U Hrvatskoj se pristojba placa i za radio u autu!


Vjerojatno mnogi ne znaju da hrvatski državljani prema Zakonu o HRT-u trebaju placati RTV pristojbu i za radio ugraden u automobilu! Ukoliko odjavite i televizor i radioprijemnik u stanu, HRT-ov inkasator može vam naplatiti pristojbu i na temelju radioprijemnika u vašem automobilu! U zakonu o tome ništa izricito ne piše, ali je sudska praksa jasna. Nedavno se u to uvjerio i jedan od urednika u Glasu Istre kojem su takvo tumacenje dali i kontrolori HRT-a.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter