Naplata za plažu samo u 3 naturisticka kampa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija je od 2008. do kraja 2012. godine u koncesiju dala ukupno 35 plaža, a od koncesijske naknade i prihoda od obavljanja djelatnosti na plažama prošle je godine zaradila 4,7 milijuna kuna. U županijskom Odsjeku za pomorstvo, promet i infrastrukturu potvrduju da ove godine još nije bilo izdavanja novih koncesija na pomorskom dobru, no u tijeku je pet postupaka u svrhu gospodarskog korištenja luka posebne namjene, morskih plaža i uzgoja školjaka.

Koncesiju je tako za ukupno 20.364 kvadratna metra zatražila rovinjska luka nautickog turizma Marina Valalta, sportska luka Portic u Banjolama za 4.922 kvadrata, sportska luka Portic u Peroju za 13 tisuca kvadrata, a koncesiju traže i morske plaže hotela, turistickih naselja i kampova tvrtke Istraturist Umag za površinu od 114.824 kvadrata te morske površine za uzgoj školjaka na lokacijama Soline i Plicina Civran za ukupno 51.872 kvadratna metra.

Mogucnost ogradivanja

Prema rijecima voditelja Odsjeka za pomorstvo Vladimira Bankovica, koncesija se izdaje na višegodišnje razdoblje, a odluku o njemu donosi županijska Skupština koja na pomorskom dobru koncesije izdaje na rok do najviše 20 godina.

- Kriteriji za odredivanje visine koncesijske naknade za plaže utvrdeni su Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, naglašava Bankovic.

S obzirom na to da se koncesija izdaje na osnovi javnog prikupljanja ponuda, naknada ovisi o visini koju je buduci ovlaštenik koncesije ponudio putem javnog natjecaja. Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, od ugovorenog iznosa naknade za koncesiju trecina se uplacuje u državni proracun, druga trecina odlazi Županiji, a ostatak u korist proracuna grada i opcine na cijem je podrucju realizirana koncesija.

Trenutno najniža koncesija iznosi dvije kune po kvadratu plus 1,5 posto prihoda, a odnosi se na prirodnu plažu hotela Molindrio u Porecu dok se najviša naknada za koncesiju po cijeni od 14,69  kuna po kvadratu i 5,12 posto prihoda placa za korištenje plaža hotela Belvedere i Holiday u Medulinu cija ukupna površina iznosi 5.874 kvadrata.

I stranci u igri

Bankovic napominje da je ogradivanje i naplacivanje ulaza zabranjeno u svim hotelskim plažama izuzev onih naturistickih kampova gdje se naplacuje ulaz u kamp, a time i na plažu. Kako doznajemo, plaže su ogradene jedino na podrucju naturistickih kampova Istra u Funtani, Ulika u Porecu i Valalta u Rovinju.

Zanimalo nas je mogu li strani državljani tražiti koncesiju. Bankovic veli da se koncesija za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može u propisanom postupku dati pravnim i fizickim osobama registriranim za obavljanje obrta u Republici Hrvatskoj. Dodao da strani državljani zasad nemaju koncesiju na istarskim plažama. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU, UKLJUCUJUCI CLANAK "TALIJANSKA OBALA U KONCESIJI NA 90 GODINA!"


Podijeli: Facebook Twiter